Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies
Carregant Esdeveniments

Avui és Tàpies: Ricard Bru – Nana Shimomura


Entrades

Avui és Tàpies és un cicle de converses intergeneracional i interdisciplinari conduït i moderat per la periodista cultural Rita Roig (Terrassa, 1997) i organitzat per la Fundació Antoni Tàpies en el marc de l’Any Tàpies. Té la voluntat d’interpretar els textos de l’artista com a punt de partida per parlar sobre problemàtiques actuals com ara l’ecologisme, l’autodeterminació dels pobles, la interculturalitat o el compromís polític de l’art.

El cicle convidarà a fer presents les paraules i el pensament de l’artista per mitjà de tretze trobades a la Fundació Antoni Tàpies en què participaran persones d’àmbits professionals diversos (cultura, educació, ciència, política, medi ambient, salut i ciències humanes) i de diferents generacions. El conjunt permetrà construir un relat polifònic que quedarà recollit en forma de pòdcast, gràcies a la col·laboració de Catalunya Ràdio, per tal de recuperar i viure el coneixement generat en un altre format i en un altre context.

 

CAPÍTOL 6. D’ANADA I DE TORNADA. ORIENT I OCCIDENT

En el pensament i l’art oriental, Tàpies sempre hi va veure una modernitat que, per ell, s’assembla a l’essència de les avantguardes: la voluntat de canvi i de trencament, el valor del procés i de la imperfecció són alguns dels aspectes que l’artista identificava en les cultures orientals com a idees que cal seguir. L’esperit dels pobles orientals encaixa amb la concepció de l’art de Tàpies que, segons l’artista, havia de servir per avivar la imaginació dels espectadors, alliberar-los la ment i combatre’n l’alienació. Ricard Bru i Nana Shimomura agafaran les idees de Tàpies com a punt de partida per debatre la vigència d’Orient en el present occidental actual: des de les mirades fetitxitzadores fins als fenòmens fan del pop coreà, passant per la fascinació pel japonisme al llarg de la història de Catalunya.

 

PARTICIPANTS

Ricard Bru és un gran especialista en la cultura i la història japonesa. És doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i està especialitzat en els vincles amb l’art japonès i el japonisme a Catalunya, Espanya i Europa. En aquest sentit, ha dut a terme diverses estades de recerca al Japó, principalment a l’International Research Center for Japanese Studies de Kyoto. A més, ha estat comissari de diverses exposicions en espais com el Museu del Prado, el Museu Picasso, el Monestir de Pedralbes o el Caixaforum. També ha comissariat l’exposició permanent del Museu de Cultures del Món de Barcelona.

 

Nana Shimomura és una artista multidisciplinària que deconstrueix la cal·ligrafia entrellaçant la seva obra amb els mitjans contemporanis i associant-la a altres arts, com la música, la dansa, la poesia o l’arquitectura. La seva expressió cal·ligràfica desafia les concepcions tradicionals de l’art i parteix de l’impuls creatiu primordial de fer marques o, en japonès, kaku, que vol dir ‘escriure’, ‘dibuixar’ i ‘esgarrapar’. A més, la seva pràctica artística gira al voltant del concepte de constel·lació: Shimomura entén aquests cossos celestes com un lligam amb els nostres avantpassats, que també els van saber apreciar. Actualment és artista resident a Hangar.

 

Descarregueu-vos el document de l’activitat

 

Enllaç al cicle complet.

Enllaç als podcasts del programa a Catalunya Ràdio.

 



Patrocinadors institucionals