La Fundació Antoni Tàpies tancarà temporalment durant el dia 25 d’abril de 2024, a partir de les 17.00 h. Perdoneu les molèsties.

Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Tàpies. L’empremta del zen

Exposició centrada en l’interès de Tàpies per l’obra d’alguns monjos japonesos dels segles XVIII i XIX que van ser transmissors dels ensenyaments del budisme zen, i que van desenvolupar una actitud crítica i una voluntat de trastocar l’escala de valors convencionals –inclosos els de la pràctica artística–, com ara Hakuin, Sengai, Jiun, Tōrei, Rengetsu.

L’exposició mostra com Tàpies va integrar al seu llenguatge, i a la tradició occidental que li era pròpia, moltes de les actituds, imatges i tècniques que aquests artistes utilitzaven. No es tracta d’un procés de mimesi, sinó d’assimilació d’una manera de treballar, i també d’una visió del món que la tradició japonesa ha sabut conservar en els temples i els jardins, els poemes i les cal·ligrafies, les ceràmiques i les pintures.

Aquesta influència es fa patent en obres de la dècada de 1970, i sobretot a partir de la de 1980, quan Tàpies va recuperar la pinzellada, que havia abandonat en el procés de les pintures matèriques, per associar-la a la inscripció, a l’escriptura, als ideogrames. A partir d’aquest moment, les seves pintures es van apropar més al dibuix i es van tornar menys murals. L‘exposició a la Fundació aplegarà una tria d’obres –entre pintures, ceràmiques i dibuixos, del fons de la col·lecció juntament amb préstecs nacionals i internacionals– que mostrarà com l’aproximació de Tàpies a l’art japonès hi va deixar empremta.

[Imatge superior: Antoni Tàpies. Trio, 1994. © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona/vegap. De la fotografia: © Gasull Fotografia, 2024.]

[Imatges de sala de l’exposició Tàpies. L’empremta del zen. © Fundació Antoni Tàpies, Barcelona/vegap, 2024.]

Patrocinadors institucionals

Organitzadors

Col·laboradors