La Fundació Antoni Tàpies tancarà temporalment durant el dia 25 d’abril de 2024, a partir de les 17.00 h. Perdoneu les molèsties.

Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Entusiasme

Un projecte de Neil Cummings i Marysia Lewandowska.

Arxiu de pel·lícules realitzades pel moviment polonès de cinema amateur des de la dècada de 1950 fins a mitjans dels anys 80 recopilat pels artistes Neil Cummings i Marysia Lewandowska.

Fa deu anys que els artistes britànics Neil Cummings i Marysia Lewandowska treballen conjuntament en l’exploració de formes de producció cultural col·laboratives. Els projectes que han desenvolupat durant aquest temps han servit per aprofundir en l’estudi i la recerca de noves vies de producció artística i de relació amb les institucions culturals que defineixen, produeixen, promouen i difonen l’art. Aquestes institucions són les que, en última instància, posen en escena l’intercanvi de valors entre la gent i els objectes. Entre els seus projectes anteriors podem destacar Free Trade (2003), una exploració de les implicacions de l’art i el capital al Manchester del segle XIX, o The Value of Things (2000), un estudi paral·lel del funcionament de dues grans institucions gestores d’objectes, el British Museum i els grans magatzems Selfridges.

En aquesta ocasió, Neil Cummings i Marysia Lewandowska han creat un extens arxiu de la filmografia produïda pel moviment polonès de cinema amateur des de la dècada dels anys cinquanta fins a mitjan anys vuitanta. A la Polònia de l’era socialista, l’oci s’organitzava a través de molts clubs de fàbrica patrocinats per l’Estat, essent un dels més populars el que fomentava el rodatge de pel·lícules. Paral·lelament a -o a repèl de- la cultura oficial tardana de la Guerra Freda en el bloc soviètic, aquests treballadors entusiastes van saber captar de forma subversiva les escenes que els envoltaven i oferir narratives d’amor i pèrdua, de desig i anhel, a la vegada que exposaven les relacions amb el treball, la celebració, el consum i l’oci. En una entrevista recent, Marysia Lewandowska descriu el fenomen de l’entusiasme com “una espècie de motivació, una força independent de les obligacions professionals […]. Un impuls no dictat pels guanys financers […] resultat de passions ocultes i necessitat d’autorealització.” Cummings i Lewandowska utilitzen aquestes pel·lícules per retraçar una trajectòria de l’entusiasme que sembla haver desaparegut dels espais de l’art i la cultura.

Amb aquest projecte, del qual es va presentar una primera edició al Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle, Varsòvia (Enthusiasts, estiu 2004), Cummings i Lewandowska exploren la resposta inesperadament creativa de persones corrents a les opressions de la cultura oficial. L’exposició ofereix la reconstrucció de l’interior d’una sala de reunions d’un d’aquests cineclubs i la recreació de tres sales de projecció, dins les quals es projecta una selecció d’aquestes pel·lícules trobades, dividides en tres temes -amor, treball i desig-, que van des de curts d’animació satírica i pel·lícules “experimentals” a documentals i narracions èpiques. L’exposició es completa amb una sala d’arxiu que inclou les pel·lícules i els cartells originals de l’època.

El fet de treballar amb arxius i col·leccions no és nou en la trajectòria artística de Cummings i Lewandowska. La idea de l’arxiu i la col·lecció els interessa en tant que representen un tret característic de la cultura contemporània, preocupada per la seva conservació i reproducció. Els arxius, com les col·leccions, s’han construït amb la propietat de diversos autors i antics propietaris. Però a diferència de la col·lecció, un arxiu designa un territori i no una narrativa particular. El fet que la majoria d’arxius de cinema i vídeo cobrin per permetre’n l’accés i pels drets de reproducció fa que una gran part de la memòria cultural d’una nació no sigui assequible per aquelles persones que el van crear. D’aquesta manera, Cummings i Lewandowska han creat un arxiu crític de cinema amateur el qual, contràriament al que passa amb els arxius estatals tradicionals, no només és de lliure accés, sinó que també permet als futurs cineastes utilitzar aquestes pel·lícules com a recurs material. Neil Cummings i Marysia Lewandowska, juntament amb els autors de les pel·lícules, han decidit registrar aquest material sota una llicència Creative Commons i ben aviat els inicis de l’Enthusiast Archive estaran en línia.

Neil Cummings i Marysia Lewandowska han desviat la seva atenció de la producció d’obres d’art cap a les tecnologies i les institucions que designen l’objecte com a obra d’art. En aquest sentit, entenen el món com un immens ready-made i per això actuen com a “facilitadors” o “conductors” de connexions o situacions, de tal manera que, com el gest duchampià, no creen un objecte nou sinó un nou potencial. Els models de col·laboració que proposen ofereixen unes formes interessants de plantejar-se l’activitat cultural i la pràctica artística.

Aquesta exposició va acompanyada d’un catàleg que inclou una entrevista d’Anthony Spira, conservador de la Whitechapel Art Gallery, a Neil Cummings i Marysia Lewandowska. Així mateix, la historiadora de l’art Amelia Jones, l’antropòloga Rachel Moore i la sociòloga Magda Pustola analitzen la naturalesa extraordinària de les pel·lícules dels treballadors polonesos sobre l’amor, el desig i el treball. El crític cinematogràfic Tadeusz Sobolewski explora la vida “darrere el teló d’acer”, mentre que l’artista i crític Carles Guerra situa l’entusiasme en un context cultural contemporani. Aquest catàleg també conté una selecció àmplia d’imatges de diverses pel·lícules de l’arxiu.