Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies
Carregant Esdeveniments

Festival Barcelona Poesia. En coixí d’herba, amb Miquel Desclot i Horacio Curti


En el marc de la Nit dels Museus i dintre de la programació del festival Barcelona Poesia, el poeta Miquel Desclot recitarà una selecció dels poemes que s’inclouen dintre de l’antologia poètica En coixí d’herba que recull una extensa selecció de la lírica clàssica japonesa, des del segle IV fins a l’actualitat, amb haikús i tankes triats i versionats per Desclot.

El recital poètic constarà de tres parts i entre cada part tindrà lloc un interludi musical que anirà a càrrec del flautista shakuhashi, Horacio Curti.

 

PARTICIPANTS

Miquel Desclot

Va publicar el primer llibre de poesia, amb el títol lul·lià d’Ira és trista passió, com a guanyador del premi per a inèdits Amadeu Oller, la primavera de l’any 1971. Durant el mig segle transcorregut des de llavors, ha continuat publicant versos propis, com Cançons de la lluna al barret (1978), Auques i espantalls (1987), Com si de sempre (1994) o Fantasies, variacions i fuga (2006), i versions poètiques, com Llibres profètics de Lambeth, de William Blake (1987-89), Per tot coixí les herbes. De la lírica japonesa (1995), Cançoner de Francesco Petrarca (2016), La vida l’he castigada vivint-la, de Vincenzo Cardarelli (2020) o La bella dama sense pietat. Interpretacions poètiques de l’anglès (2021), a més de reculls de Jacques Prévert, William Wordsworth, Umberto Saba, Michelangelo Buonarroti, Robert Frost o Wilhelm Müller. El 2020 va guanyar el premi Carles Riba de poesia amb el llibre Despertar-me quan no dormo.

En el camp del teatre, ha traduït diverses obres de William Shakespeare per a companyies diferents, recollides al volum Tria d’obres (2017), i set comèdies de Molière, aplegades a Set comèdies i un ballet (2022), i obres de Carlo Goldoni i Guillaume Apollinaire.

També ha publicat poesia per a infants, reunida sota el títol El domador de paraules (2012), i llibres sobre música, L’edat d’or de la música (2003 i 2022).

 

Horacio Curti

Doctor en Etnomusicologia, és professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i investigador col·laborador d’INET a la Universitat d’Aveiro des d’on investiga temes d’estètica sonora de la música japonesa i investigació artística.

Coneix la flauta shakuhachi a la regió de l’Himàlaia i viatja al Japó a estudiar-la sota la guia de Kaoru Kakizakai dins del Kokusai Shakuhachi Kenshukan. Ha tocat i ensenyat a Àsia, diversos països d’Europa i Amèrica del Nord i del Sud, desenvolupant una activitat artística que inclou el treball dins de la música clàssica tradicional japonesa, així com la improvisació lliure i la música clàssica contemporània occidental.

Ha actuat com a solista amb orquestres com l’Orquesta Nacional de España i la Reial Orquestra Filharmònica de Lieja (Bèlgica), i col·labora habitualment amb dansa, poesia i teatre. Més enllà de les creacions efímeres, ha publicat dos àlbums en solitari (Ichi i Home is Now), el llibre-CD Contes Zen: Petites històries per despertar (al costat de Marta Millà) i ha editat el llibre: Eolssigu! Els Sons de Corea.