Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies
Carregant Esdeveniments

Seminari Memòria i trauma


Entrades exhaurides

 

 

 

Amb la Fundació Rādika.

Sessió dedicada a explorar la memòria més enllà de les connexions neuronals i del cervell, com una estructura dinàmica i connectada amb la respiració i el trauma com una experiència no digerida i heretada. En aquest seminari es comptarà amb la participació de Nazareth Castellanos, investigadora en neurociència, Mario Salvador, psicòleg i psicoterapeuta, i Maria Macaya, fundadora i presidenta de Rādika, entitat dedicada a donar veu a la salut mental i emocional.

 

PROGRAMA

18 h. Presentació del seminari a càrrec d’Imma Prieto i Maria Macaya

18.15 h. Conferència “Els nusos de la memòria” a càrrec de Nazareth Castellanos

La memòria es basa en els fils o connexions neuronals d’estructures cerebrals com l’hipocamp. No obstant això, lluny de ser un procés d’emmagatzematge de records, la memòria és dinàmica i presenta certs nusos i crea records falsos que oblida fruit de l’agitació mental. Més enllà del cervell, la memòria també depèn de la respiració.

18.45 h. Pausa

19 h. Conferència “L’herència transgeneracional del trauma”

El trauma és un crit silenciat i un dolor no metabolitzat. L’experiència que no va poder ser digerida pels nostres avantpassats es transmet a les generacions següents, tant a través de la herència epigenètica com després en les relacions. Tenim una història personal i una prehistòria que ens precedeix, la nostra identitat no comença en la nostra vida sinó que som una continuació de la història del nostre llinatge.

Mario Salvador

19.30 h. Taula rodona i torn obert de preguntes

20.15 h. Final

 

PARTICIPANTS

Nazareth Castellanos

Fa més de vint anys que investiga i ensenya en l’àmbit de la neurociència. Llicenciada en Física teòrica i doctora en Medicina per la Universidad Autónoma de Madrid (UAM). Màster en Matemàtiques aplicades a la biologia i Màster en Neurociències per la Facultat de Medicina de la UAM.

Ha treballat com a investigadora i docent en el laboratori de Neurociència cognitiva i computacional al CTB (Universidad Complutense y Politécnica de Madrid), a l’institut d’investigacions cerebrals Max Planck de Frankfurt i al Kings College de Londres. Actualment, dirigeix la investigació del laboratori Nirakara – Lab i la càtedra de la UAM, Mindfulness i ciències cognitives. Ha publicat més de cinquanta articles a revistes científiques internacionals i col·laborat a llibres universitaris. També imparteix classes a universitats espanyoles, alemanyes, angleses i americanes.

Fa més de deu anys que va començar a impartir cursos de neurociència per a públic general. Aprendre a difondre aquest coneixement tècnic ha estat un dels grans aprenentatges de la seva carrera atès que implica pensar en la repercussió d’allò que fa al laboratori. Es pregunta si podríem conèixer-nos a partir de l’estudi del cervell.

 

Mario Salvador

Psicòleg i especialista en psicologia clínica, és co-director d’ALECES, Institut de Psicoteràpia Integradora del Trauma i de Brainspotting Espanya. Amb quaranta anys d’experiència en la pràctica de la psicoteràpia, és Formador Internacional en Psicoteràpia d’Integració i Reprocessament del Trauma, Model Aleceia, Analista Transaccional (EATA-ITAA), Formador i Supervisor en Brainspotting per BTI, Co-creador, formador i supervisor en Model Aleceia de Reprocessament del Trauma.

Actualment, és president de l’Associació Espanyola de Brainspotting i Tresorer de l’Associació Iberoamericana de Psicotrauma (AIBAPT). Co-dirigeix i és un dels docents principals del programa de Psicoteràpia de Reprocessament del Trauma Model Aleceia de l’Institut Aleces i docent internacional a Brasil, Itàlia, Eslovènia, Equador, Romania, Rússia i Àustria. També és autor dels llibres Més Enllà del jo. Trobar la nostra essència en la curació del trauma i Qui sóc jo? De la Dissociació a la Integració, coautor del llibre The Power of Brainspotting i autor de diversos articles en l’àrea del trauma psicològic.

 

Maria Macaya

Llicenciada en Història de l’Art i Relacions Internacionals a la Universitat de Tufts i en Escriptura Creativa a la Universitat de Stanford, màster en Crítica d’Art de la Universitat de Columbia, va fundar Rādika l’any 2016 amb la intenció de donar veu a la salut mental i emocional i d’aportar coneixements i eines per al benestar. A través de la plataforma de Rādika, ofereix cursos i formacions i entrevista professionals dedicats a alleujar el desassossec emocional i mental.

Macaya està especialitzada en trauma i en ioga sensible al trauma. Està certificada en el programa professional de Compassionate Inquiry de Gabor Maté, té la certificació de 300 hores del Center for Trauma and Embodiment de Brookline, Massachusetts, en la metodologia de TCTSY i en el programa avançat del Center for Yoga and Trauma Recovery de San Francisco. També està certificada en addiccions i recuperació amb la Universitat de Stanford i ha estudiat neurociència amb el King’s College. També és professora de ioga avançada de 800 hores de Jivamukti i forma professors en aquesta escola.

Actualment, està fent formació en acompanyament contemplatiu en la mort.



Patrocinadors institucionals

Organitzadors

Col·laboradors