Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Antoni Tàpies. Biblioteca personal. Club de lectura


 

 

L’afició d’Antoni Tàpies pels llibres i la lectura li venia, en bona part, de família. El seu avi  matern, Francesc Puig i Alfonso, fou un conegut llibreter i editor establert a la plaça Nova, on el besavi de l’artista havia fundat el 1861 la Llibreria Puig. Pel que fa al pare, Antoni Tàpies el recordava sempre envoltat de papers i llibres, ja que tenia una biblioteca amb més de tres mil volums. Fou a través d’aquesta biblioteca que el jove Antoni Tàpies alimentà la curiositat per l’art i les cultures del món. Anys més tard, l’artista aniria aplegant una extensa biblioteca personal.

 

Tanmateix, la relació que Antoni Tàpies establí amb el món del llibre no fou únicament com a bon lector, sinó que fou autor de diverses edicions de llibres d’artista, algunes de les quals fetes amb la col·laboració de poetes i escriptors com ara Rafael Alberti, Jaques Dupin, Pere Gimferrer, J.V. Foix i, sobretot, Joan Brossa.

 

També cal destacar la seva faceta d’escriptor. A mitjan dècada de 1960, l’artista considerà important posar per escrit els pensaments al voltant de l’art i la cultura, però també reflexionà sobre altres aspectes com ara la política, l’espiritualitat o l’ecologia. Aquests textos són la prova del seu compromís amb la societat del seu temps. De fet, Memòria personal. Fragment per a una autobiografia es pot considerar un llibre fonamental per entendre la història cultural catalana de bona part del segle XX. Com diu Xavier Antich, els seus textos sempre han estat “[…] una invitació a pensar, a prendre partit, fins i tot a jugar, que és una de les formes supremes de compartir, de la possibilitat de crear espais en comú i d’aprendre dels altres.”[1]

 

A partir del vincle entre Antoni Tàpies i el món del llibre proposem un club de lectura al voltant d’una sèrie de lectures cabdals per a la formació intel·lectual de l’artista i que han configurat el seu univers personal de referències. També hem volgut incloure en aquesta selecció l’assaig memorístic Memòria personal. Fragment per una autobiografia, escrit en gran part, com ens diu el mateix Tàpies, en el curs de la primavera i l’estiu del 1966. Cada sessió tindrà lloc en una llibreria independent del districte de l’Eixample i serà conduït per un membre de l’equip de la Fundació Antoni Tàpies.

 

 

Calendari:

Memòria personal. Fragment per una autobiografia, Antoni Tàpies: dilluns 8 d’octubre del 2018, a les 19.00 h, a la llibreria La Central (carrer Mallorca, 237, Barcelona).

 

El llibre del te, d’Okakura Kakuzo: dilluns 22 d’octubre del 2018, a les 19.00 h, a la llibreria Documenta (carrer Pau Claris, 144, Barcelona).

 

La muntanya màgica, Thomas Mann: dilluns 26 de novembre del 2018, a les 19.00 h, a la llibreria La Central (carrer Mallorca, 237, Barcelona).

 

La desobediència civil, H. D. Thoreau: dilluns 21 de gener del 2019, a les 19.00 h, a la llibreria La Impossible (carrer Provença, 232, Barcelona).

 

Prosa completa i textos esparsos, Joan Brossa: dilluns 18 de febrer del 2019, a les 19.00 h a la llibreria Calders (passatge Pere Calders, 9, Barcelona).

Sessió organitzada en col·laboració amb la Fundació Joan Brossa.

 

 

[1] Antich, Xavier, “L’escriptura d’Antoni Tàpies”, a Antoni Tàpies. En blanc i negre, Barcelona: Cercle de lectors. Galàxia Gutenberg, 2008: 29