fbpx

Tornem a obrir els dijous! A partir de l’1 d’abril. Més informació

Botiga
Logo Fundació Antoni Tàpies

Merce Cunningham

Aquesta exposició celebrava els cinquanta anys de la trajectòria de Merce Cunningham, des del seu paper com a primer ballarí a la Martha Graham Dance Company fins a la formació de la Merce Cunningham Dance Company al Black Mountain College, l’any 1953; des del seu ús de les “operacions fortuïtes” a la seva innovadora obra actual, realitzada amb el programa d’ordinador LifeForms.

La mostra recollia documentació diversa sobre les coreografies, performances, decorats, vestuaris i músiques per als seus ballets, creats en col·laboració amb altres artistes com John Cage, Jasper Johns, Bruce Nauman, Nam June Paik, Robert Rauschenberg, Frank Stella i Andy Warhol, entre molts d’altres.

Cunningham no ha revolucionat només la dansa. Les seves idees, desenvolupades juntament amb John Cage, que giren entorn de la coexistència i la interdependència de les arts visuals, el so i el moviment en una performace, han exercit una influència transformadora i capdavantera sobre totes les arts i sobre el procés creatiu en general. Aquesta visió ha obert camí a unes col·laboracions on cap element il·lustra ni depèn de l’altre, sinó que tots es produeixen simultàniament en el temps i en l’espai. Cunningham i Cage han sigut també pioners en l’ús de les “operacions fortuïtes”, peces on l’atzar esdevé el factor impulsor de les coreografies i a través de les quals els artistes ultrapassen els seus preconceptes.