Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies
Carregant Esdeveniments

Les cadires de Tàpies: Mal Pelo


 

Les cadires de Tàpies és un cicle d’accions sonores de caràcter multidisciplinari organitzat en el marc de l’Any Tàpies amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Es tracta d’una proposta que posa al centre la veu i la paraula per fer un acompanyament sonor a la memòria oral. Així doncs, cadascuna de les tretze sessions comptarà amb la presència d’un creador que partirà de la cadira com a element performatiu per reconnectar amb l’univers creatiu de l’artista des dels llenguatges expressius i les posades en escena d’avui. La proposta per al mes de novembre anirà a càrrec de Mal Pelo.

Mal Pelo, amb direcció artística de Pep Ramis i María Muñoz, és un grup de creació escènica caracteritzat per una autoria compartida creada a partir del diàleg que Ramis i Muñoz estableixen amb creadors de diferents disciplines (dansa, filosofia, música, audiovisual…). Durant la seva llarga trajectòria Mal Pelo ha desenvolupat el seu propi llenguatge artístic a través del moviment i de la creació de dramatúrgies que inclouen text, banda sonora original, música en directe, construcció d’espais escenogràfics, llum i vídeo, entre altres eines escèniques. La simbiosi de tot plegat propicia entendre l’espai a partir d’una peculiar i atenta escolta de cossos i objectes, i genera un univers personal caracteritzat per una amalgama de gestos i estímuls que apropen el seu treball a una espècie de dansa-assaig, entesa a partir d’un diàleg entre el cos, el text i el so.

María Muñoz i Pep Ramis han trobat en l’escena un lloc idoni per dipositar la necessitat d’experimentar, preguntar i compartir els temes que són vitals en la seva trajectòria. Mal Pelo ha presentat, entre d’altres, els espectacles Quarere (1989), Sur, perros del sur (1992), Dol (1994), La calle del Imaginero (1996), Orache (1998), El alma del bicho (1999), L’animal a l’esquena (2001), Atrás los ojos (2002), An (el silenci) (2003), BACH (2004), ATLAS (2005), Testimoni de llops (2006), He visto caballos (2008), Tots els noms (2010), Caín & Caín (2011), L’esperança de vida d’una llebre (2013), El cinquè hivern (2015), 7 lunas (2015), The Mountain, the Truth and the Paradise (2017), On Goldberg Variations / Variations (2019), Inventions (2020), Highlands (2021), De haber nacido (2023) i Double Infinite – The Bluebird Call (2023).

Al llarg de la seva trajectòria, Mal Pelo ha pogut col·laborar amb diferents artistes i projectes com John Berger, Erri de Luca, Lisa Nelson, Àngels Margarit, Steve Noble, Núria Font, Steve Paxton, Eduard Fernández, Andrés Corchero, Toni Serra, Lilo Baur, Cesc Gelabert, Faustin Linyekula, Raffaella Giordano, Baró d’Evel, Leonor Leal, Niño de Elche y Marta Izquierdo, entre molts altres.

La companyia ha rebut diversos reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Cultura de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona i el Premio Nacional de Cultura per la seva trajectòria tant en l’àmbit de la creació coreogràfica com en l’obertura de nous camins en la dansa contemporània.

El 2001 María Muñoz i Pep Ramis impulsen el projecte L’Animal a l’Esquena, un centre de creació i recerca ubicat al Mas Espolla de Celrà (Girona). El centre s’articula a partir de la intersecció de diverses disciplines i interessos, propiciant l’intercanvi entre artistes mitjançant un model de treball basat en residències de creació. La seva ubicació accentua la relació dels creadors amb l’entorn i intensifica la possibilitat d’establir nous diàlegs entre art i natura.



Organitzadors