Logo Fundació Antoni Tàpies

Notícies anteriors

19/04/2012

Laurence Rassel participa al seminari “Digitizing Ideas”

Dissabte 21 d’abril de les 10.00 a les 17.00 h.
Moderna galerija auditorium, Ljubljana.

Per la manera en què els mitjans digitals estan canviant la nostra societat podem observar dos fets principals: d’una banda, ens trobem amb un control cada vegada més gran i amb un increment de les possibilitats de vigilància, i, de l’altra, disposem d’una quantitat inimaginable de coneixement de lliure accés, idees i informació a Internet.

En els museus, els processos de digitalització obren noves possibilitats i nous obstacles. Els resultats de la digitalització de les col·leccions i els arxius són imatges computerizades/digitals. Es consideren sovint reproduccions, i còpies d’obres materials, però també hem de pensar en aquests documents com a entitats digitals completament noves. Amb aquest tipus d’imatges estan sorgint noves formes estètiques, la qual cosa implica noves interpretacions possibles, de composició i de percepció.

La directora de la Fundació Antoni Tàpies, Laurence Rassel, participarà al seminari “Digitizing Ideas” (Digitalitzant idees), que s’organitza en el marc del projecte Digitizing Ideas: ARCHIVES OF CONCEPTUAL ART PRACTICES ( Digitalitzant Idees: ARXIUS DE PRÀCTIQUES D’ART CONCEPTUAL). El projecte és una col·laboració entre la Moderna galerija, Ljubljana, Eslovènia, el Museu d’Art Contemporani de Zagreb, Croàcia, el Museu d’Art Contemporani de Vojvodina, Novi Sad, Sèrbia, i el Museu d’Art Modern de Varsòvia, Polònia.

Intervenen: Florian Cramer, Ćurčić Branka, Hribernik Andreja, Gerald Raunig, Laurence Rassel, Sekulić Aleksandra, Richard Stallman.

Aquest projecte ha estat finançat pel Programa de Cultura de la Unió Europea.

Calendari: dissabte 21 d’abril de les 10.00 a les 17.00 h. Lloc: Moderna galerija auditorium, Cankarjeva 15, Ljubljana, Eslovènia.

Més informació a: www.mg-lj.si

18/04/2012

La Biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies torna a participar al Bookcrossing amb motiu del Dia del Llibre

Proper 23 d’abril del 2012

Es tracta d’una iniciativa conjunta de 71 biblioteques de centres i museus d’art contemporani que aquest any posarà en circulació en llocs públics més de 5.000 llibres procedents del fons duplicats de les biblioteques. La Biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies participa una vegada més en el projecte aportant una trentena de llibres que es distribuiran en diversos punts de la ciutat.

El Bookcrossing es defineix com un "club de llibres global" que, des de l’any 2001, s’ha expandit per tot el món seguint 3 regles senzilles: read (llegeix), register (registra), release (allibera). D’aquesta manera, no solament es poden intercanviar i compartir llibres gratuitament, sinó també seguir-ne la pista i saber on es troben a través de la pàgina web de Bookcrossing. En edicions anteriors d’aquesta iniciativa s’han localitzat llibres en ciutats tan distants com ara París, Nova York, Roma o El Caire.

Cadascun dels llibres alliberats és etiquetat i conté les instruccions bàsiques per facilitar al lector la seva participació en aquesta campanya. Tots els llibres estan registrats a la pàgina web www.bookcrossing-spain.com. En aquesta pàgina els lectors poden indicar on han trobat cada exemplar i el lloc on l’alliberaran novament.

Calendari: 23 d’abril del 2012
Més informació a: www.bookcrossing-spain.com

29/02/2012

La directora de la Fundació Antoni Tàpies participa en una de les taules de debat de Medialab-Prado

La directora de la Fundació Antoni Tàpies, Laurence Rassel, ha estat convidada a participar a la taula de debat "Més enllà de l’esdeveniment. Continuïtat, evolució i llegat de projectes i plataformes", que es planteja respondre al repte de mantenir vius els projectes culturals adaptant-los als canvis i les circumstàncies; establir diferents línies programàtiques que convoquin a comunitats d’interès, elaborar i mantenir un arxiu actiu, descentralitzat i interoperable.

Medialab-Prado és un espai orientat a la producció, investigació i difusió de la cultura digital i de l’àmbit de confluència entre art, ciència, tecnologia i societat. S’hi celebren tallers de producció i de formació, seminaris, debats, reunions de diferents grups de treball, mostres de projectes, concerts, etc.

Intervenen a la taula:
José Luis de Vicente: De Visualitzar al laboratori de dades
Juan Martín Prada: Art i Internet
Laurence Rassel: L’arxiu a Internet (Projecte Arts Combinatòries de la Fundació Antoni Tàpies)

Calendari: 2 de març de 2012 | Hora: de les 10.00 a les 14.00 h | Lloc: Medialab-Prado / Plaza de las Letras. Carrer Alameda, 15 (28014 Madrid) | Telèfon: +34 913.692.303
Més informació a: Laboratorios de Internet: sesiones de debate

13/02/2012

Prototips en codi obert: debat en el marc de l’exposició ‘Vivimos en Bellvitge. Visítenos’

Prototips en codi obert és una xarxa de treball que té el seu desenvolupament en el marc de la plataforma Arts combinatòries de la Fundació Antoni Tàpies, i amb la qual s’implica a diferents grups, organitzacions i centres d’educació en la realització de projectes d’investigació i d’intervenció a l’entorn de les pràctiques culturals i artístiques contemporànies. El 20 de febrer, l’equip de Prototips en codi obert de la Fundació Antoni Tàpies visitarà i debatrà amb CandeL’Hart en el marc de l’exposició Vivimos en Bellvitge. Visítenos. Amb la presència de Laurence Rassel, directora de la Fundació Antoni Tàpies, Marta Mariño, Núria Solé i Linda Valdés.

Organització: CandeL’Hart, Costureras Periféricas i La Fundició en el marc del projecte Aula a la deriva. | Calendari: 20 de febrer, de les 18.00 a les 20.00 h. | Preu: Entrada lliure. | Lloc: Centre Cultural Bellvitge (Plaça de la Cultura, 1. 08907 L’Hospitalet).

7/02/2012

La Sala de Reflexió, d’Antoni Tàpies, obre les seves portes

La Universitat Pompeu Fabra ha decidit recordar i alhora homenatjar la figura de l’artista Antoni Tàpies (1923-2012), obrint a la comunitat universitària i a la ciutadania en general la Sala de Reflexió del campus de la Ciutadella de la UPF, un espai singular inaugurat el 1996 i que habitualment està tancat al públic.

La Sala de Reflexió es podrà visitar des d’avui mateix i fins al dijous 16 de febrer amb aquests horaris:
7 de febrer: de 14.00 a 19.00 h
8, 9, 10, 13, 14 i 15 de febrer: de 10.00 a 19.00 h
16 de febrer: de 10.00 a 14.00 h

Més informació

1/02/2012

La Fundació participa al cicle de conferències Els museus des de dins (13 de febrer, 19 h)

El cicle, que organitzen ArticketBCN i Biblioteques de Barcelona, vol donar a conèixer la feina que es fa de portes endins dels museus. Des de com es forma una col·lecció fins a com es conserva i s’organitza una exposició, passant per com es relacionen les obres amb disciplines com ara la música i la dansa, o com es publicita una exposició d’art. La directora de la Fundació Antoni Tàpies, Laurence Rassel, hi participarà amb la conferència titulada La música i la dansa en un museu d’art contemporani. La conferència tindrà lloc el dilluns 13 de febrer, a les 19 h, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona.

19/12/2011

Exposició d’Antoni Tàpies al Museum für Gegenwartkunst de Siegen

El Museum für Gegenwartkunst de Siegen (Alemanya) acull fins al 19 de febrer de 2012 l’exposició Antoni Tàpies. Bild, Körper, Pathos (Antoni Tàpies. Imatge, cos, pathos), que reuneix quaranta-set obres de l’artista (quaranta-cinc pintures i dues escultures) que daten de la dècada de 1940 fins l’actualitat. L’exposició s’ha dut a terme amb la col·laboració d’aquest museu, la Fundació Antoni Tàpies i el mateix artista. El catàleg de l’exposició inclou assajos de Sven Aamold, Melitta Kliege, Eva Schmidt i Eulàlia Valldosera, entre d’altres.

Per a aquesta exposició, la Fundació Antoni Tàpies ha deixat en préstec cinc obres del fons de la seva Col·lecció:
Capsa de cordills, 1946
Matèria en forma de peu, 1965
Díptic de vernís, 1984
Matèria rosada, 1991
Cos i filferros, 1996

19/12/2011

Seminari internacional "Polítiques d’Arxiu. La noció d’arxiu i les pràctiques artístiques contemporànies.”

Activitat Recomanada: dies 19,20 i 21 de desembre

La Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona i el Grup de recerca Teories de l’Art Contemporani (GRHCS032) de la UdG organitzen a la Facultat de Lletres de la mateixa universitat un seminari sobre la relació entre les polítiques d’arxiu i les pràctiques artístiques contemporànies. L’acte comptarà amb les aportacions de Joan Fontcuberta, fotògraf, assagista i crític; Joan Boadas, Arxiver municipal i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI); Suely Rolnik, de la Pontifícia Universidade Católica de São Paulo; Ana Longoni, de la Universidad de Buenos Aires; i Yaiza Hernández, Cap de Programes Públics del MACBA, entre d’altres experts. Us podeu descarregar el PDF.

13/12/2011

La Fundació Antoni Tàpies participa al ’Set de Cultura 2012’

Catàlegs d’exposicions a 5 €

El projecte Set de Cultura, en la seva segona edició, ofereix activitats culturals a l’abast de totes les butxaques. La Fundació Antoni Tàpies enguany també participa d’aquesta iniciativa amb una promoció fins el 5 de febrer oferint els seus catàlegs d’exposicions al preu simbòlic de 5 euros cadascun. Entre la selecció es poden trobar catàlegs d’artistes com Andy Warhol, Louise Bourgeois o Chris Marker, entre d’altres. Els catàlegs es poden adquirir a la Botiga de la Fundació o mitjançant la web.


List de catàlegs a 5€
Marcel Broodthaers
La ciutat de la gent
Tamáss I. Representaciones árabes contemporáneas. Beirut / Líbano
Tamáss II. Representaciones árabes contemporáneas. El Cairo
Randa Shaath. Sota el mateix cel. El Caire / Bajo el mismo cielo. El Cairo
Andy Warhol: cine, video y TV
Victor Burgin
Art&Language in practice. Vol. 1
Art&Language in practice. Vol. 2
Beirut es una ciudad magnífica. Cuadros sinópticos
Asger Jorn
Obra social. Hans Haacke

13/12/2011

Catàlegs d’exposicions a 5 €

Oferta de dimarts 13 a dissabte 31 de desembre

La Fundació Antoni Tàpies ofereix una selecció de catàlegs d’exposicions al preu simbòlic de 5 € cada un. Els llibres en promoció són Andy Warhol. Cine, video y TV; Louise Bourgeois; Chris Marker: retorno a la inmemoria del cineasta; Hans- Peter Feldmann. 272 Pages; Marcel Broodthaers. Cinema; Brassai; Asger Jorn; Victor Burgin, La ciutat de la gent; Hans Haacke. Obra Social; Ir y Venir de Valcárcel Medina; Tamáss 1. Beirut / Líbano. Representaciones árabes contemporáneas; Tamáss 2. El Cairo. Representaciones árabes contemporáneas; Paola Yacoub, Michel Lasserre. Beirut es una ciudad magnífica. Cuadros Sinópticos. / Beirut is a Magnificent City. Synoptic Pictures; Randa Shaath. Sota el mateix cel. El Caire / Bajo el mismo cielo. El Cairo; Art & Language in Practice. Vol. 1; Art & Language in Practice. Vol. 2.

Lloc: Llibreria de la Fundació Antoni Tàpies.
Calendari: de dimarts 13 a dissabte 31 de desembre de 2011, de 10.00 a 19.00 h.

3/12/2011

Club de lectura de Pere Calders

Inscripció oberta

Pere Calders i Jesús Moncada van coincidir a l’editorial Montaner i Simon (seu actual de la Fundació Antoni Tàpies) a la darreria de la dècada de 1960 i durant la de 1970. Amb la voluntat de recordar el pas d’aquests dos escriptors per l’editorial Montaner i Simon, la Fundació Antoni Tàpies ha organitzat uns clubs de lectura entorn de la seva obra. Ja està obert el plaç d’incripció al Club de lectura sobre Pere Calders, que s’iniciarà al gener de 2012.

Informació i inscripcions: 932 075 862 / reserves@ftapies.com.

Llegir més

1/12/2011

Oferta: catàlegs d’exposicions a 2 €

Del 29 de gener al 6 de febrer

Del 29 de gener al 6 de febrer, en el marc de la iniciativa d’ofertes i descomptes culturals Set de Cultura, organitzada per Turisme de Barcelona i l’ICUB, la Fundació Antoni Tàpies oferirà una selecció de catàlegs d’exposicions al preu simbòlic de 2 € cada un.

Els catàlegs es podran adquirir a la llibreria de la Fundació.

6/11/2011

La recepció crítica de l’obra d’Antoni Tàpies als Estats Units

Seminari i presentació de l’edició en anglès de l’obra assagística d’Antoni Tàpies en el marc del cicle “Catalan Days” de 2011.

Calendari: dilluns 7 de novembre de 2011, a les 13.00 h
Lloc: Loeb Room, Institute of Fine Arts, New York University. The James B. Duke House 1 East 78th Street. New York, New York 10075
Organització: Institut Ramon Llull i Fundació Antoni Tàpies, amb la col·laboració de l’Institute of Fine Arts de la New York University i d’Indiana University Press.
Activitat no oberta al públic

Acte de programació pròpia dins del cicle “Catalan Days” de 2011
Responsables: Marc Dueñas (BCN) i Jadranka Vrsalovic (NYC)

En el marc del cicle “Catalan Days” de 2011, i amb motiu de la publicació als Estats Units de l’obra assagística completa d’Antoni Tàpies, l’Institut Ramon Llull i la Fundació Antoni Tàpies organitzen un seminari a la New York University amb experts en l’obra de l’artista català, en el qual es debatran els canvis en la recepció crítica de l’obra de Tàpies als Estats Units des de la seva primera exposició a la Martha Jackson Gallery, el 1953, fins a la mostra Antoni Tàpies: The Resources of Rhetoric que va tenir lloc a Dia:Beacon el 2009.

Per mes informació veure la Nota de premsa

18/10/2011

L’exposició "Rencontre" reuneix obres d’Antoni Tàpies i de Louise Bourgeois

En el marc del seu 25è aniversari, la Galería Soldedad Lorenzo de Madrid presenta l’exposició Rencontre, que reuneix obres d’Antoni Tàpies i de Louise Bourgeois.
De Tàpies es mostren pintures matèriques de la darrera dècada, com ara Armari i collage (2010), Samarreta i mitjó (2007) i Collage de fusta (2001), i d’altres més antigues com ara Esfinx (1989), en diàleg amb una selecció de creacions de Bourgeois, com ara Oedipus (2003), Hand (2001), la instal·lació Cell XVI (Portrait) (2000) i trenta-sis dibuixos en tinta sobre tela i pintura, entre d’altres. La Fundació Antoni Tàpies va organitzar una retrospectiva de Louis Bourgeois l’any 1990.
Rencontre. Galera Soledad Lorenzo

23/09/2011

Jornada de portes obertes

Dissabte 24 de setembre, de 10 a 19 h

Amb motiu de La Mercè, el dissabte 24 de setembre l’entrada a la Fundació Antoni Tàpies serà gratuïta.

15/07/2011

La reforma arquitectònica de la Fundació Antoni Tàpies realitzada per l’estudi Ábalos-Sentkiewicz Arquitectos ha estat mereixedora del Premi FAD d’Arquitectura 2011 en la categoria d’Interiorisme.

La Fundació Antoni Tàpies va tancar les portes al públic al gener de 2008 per dur a terme una reforma arquitectònica de la seu. Aquesta reforma, a càrrec de l’estudi d’arquitectura Ábalos-Sentkiewicz Arquitectos, va adaptar l’edifici de la Fundació a les noves normatives de seguretat i evacuació, i el va adequar a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda. També es va dur a terme una remodelació dels espais expositius orientada a recuperar-ne el caràcter industrial original, i es va fer una reforma de l’entrada del museu que ha contribuït a millorar els espais de recepció i llibreria. La reforma també va implicar la recuperació de la segona planta del museu (on anteriorment hi havien les oficines) per a ús públic, a fi de disposar de nous espais que possibilitessin millorar l’oferta d’activitats i serveis museístics (activitats pedagògiques, espai d’arxiu i documentació, sala d’usos diversos, etc.) així com l’inici de noves línies de programació. La Fundació va reobrir a la primavera de 2010.

1/06/2011

Premis per al projecte Arts combinatòries (Lloc d’educació, exposició i recerca)

El projecte Arts combinatòries (Lloc d’educació, exposició i recerca) de la Fundació Antoni Tàpies ha estat recentment guardonat amb dos premis: la menció Iniciativa TIC 2011, atorgada pel Cercle Fiber i la Facultat d’Informàtica de Barcelona, en reconeixement de l’aplicació que el projecte Arts combinatòries fa de les tecnologies de la informació i la comunicació en l’àmbit de les arts; i el primer premi CatPL a la millor iniciativa institucional i empresarial en programari lliure, atorgada per la CatPL, l’Associació Catalana d’Empreses per al Programari Lliure.

10/05/2011

Streaming: Dret i accés a la cultura en la societat de la informació: qüestions i reptes legals

Podreu seguir el seminari a través del web UPCtv gràcies a la retransmissió en streaming.

Dijous 12 de maig a partir de las 10.30 h

9/05/2011

La Nit dels Museus

Dissabte 14 de maig, de 19 a 01 h
Entrada lliure

Un any més, la Fundació Antoni Tàpies participarà a La Nit dels Museus amb un programa especial de visites comentades i una activitat per a famílies, i acollirà una proposta de Barcelona Poesia.

PROGRAMA

La petita nit

A fi que els nens i nenes també puguin participar a La Nit dels Museus, la Fundació organitza “La petita nit”, una activitat per a famílies que tindrà lloc al vespre del dissabte 14 de maig. La proposta s’articula al voltant de la història de l’editorial Montaner i Simon, que antigament ocupava la seu de la Fundació, i del joc preferit de la néta del qui en va ser fundador, Francesc Simon. L’activitat convida als participants a realitzar un taller de composició plàstica a partir d’imatges de revistes antigues editades per l’editorial, i a descobrir els espais de l’antiga fàbrica de llibres a partir d’un joc de pistes.

Horari: 20.00 h
Durada: 1 h
Grup d’edat: nens i nenes de 6 a 12 anys i els seus acompanyants
Preu: gratuït
Places limitades a 30 persones aprox., incloent nens i nenes i adults. Inscripció a partir de les 19.30 h, segons arribada.


Barcelona Poesia: eGolem, d’Eugeni Bonet

eGolem és un treball audiovisual en procés d’Eugeni Bonet articulat a l’entorn de la figura del Golem, i que té com a punt de partida dues creacions artístiques inspirades en aquesta llegenda judaica: la novel·la Der Golem de Gustav Meyrinck, publicada el 1915, i el film de Paul Wegener Der Golem, wie er in die Welt kam, de 1920. L’acte consistirà en una projecció de la pel·lícula comentada pel mateix autor.

Organització: Institut de Cultura-Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Antoni Tàpies, VEGAP i Fundación Arte y Derecho.
Horari: 20.00 h
Durada: 2 h
Preu: gratuït


Visites comentades

Visites comentades gratuïtes a l’exposició Ibon Aranberri. Organigrama, i a la Col·lecció d’obres d’Antoni Tàpies, en horari nocturn.

Horaris: 20.30, 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 i 23.30 h
Durada: 1 h
Idioma: català
Preu: gratuït. Places limitades a 25 persones per grup/visita. Inscripció a partir de les 19.30 h, segons arribada.

15/04/2011

Catàlegs d’exposicions a 4 €

De dimecres 20 d’abril a diumenge 1 de maig de 2011

Amb motiu de la cel·lebració del Dia Internacional del Llibre i de la Diada de Sant Jordi, durant 12 dies la botiga de la Fundació Antoni Tàpies oferirà una àmplia selecció de catàlegs d’exposicions i llibres il·lustrats al preu simbòlic de 4 €. Marcel Broodthaers. Cinema, els volums I i II d’Art&Language, Andy Warhol: cine, vídeo y TV, Asger Jorn, Rendición de la hora d’Isidoro Valcárcel Medina i Steve McQueen. Carib’s Leap, entre molts d’altres, són alguns dels títols a disposició del públic.

15/04/2011

Bookcrossing

Avui, divendres 15 d’abril, 31 biblioteques de museus i centres d’art contemporani de l’Estat espanyol participen en una iniciativa de bookcrossing mitjançant la qual es dipositaran unes 2.500 publicacions de diferents disciplines artístiques en espais públics. En el marc d’aquesta proposta, la Biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies deixarà a diferents punts de Barcelona 40 llibres d’art.

1/03/2011

Activitats per a famílies durant la Setmana Blanca

La Fundació Antoni Tàpies oferirà tres activitats per a famílies –gratuïtes per als nens i nenes– amb motiu de les vacances escolars del mes de març de 2011.

Dissabte 5 de març de 2011, a les 17 h
Paisatges construïts
La reflexió sobre el paisatge és un aspecte recorrent en el treball de l’artista Ibon Aranberri. Aquesta activitat planteja un taller plàstic al voltant del concepte de paisatge, precedit d’una visita comentada a l’exposició Ibon Aranberri. Organigrama, especialment pensada per als nens i nenes i els seus acompanyants.
Durada: 2 h. / Grup d’edat: nens i nenes de 6 a 12 anys i els seus acompanyants. / Preu: amb reserva de plaça realitzada abans de les 15.00 h del dia anterior a l’activitat, 3 €. Sense reserva de plaça, 7 €; estudiants, jubilats i persones a l’atur, 5,60 €. Nens i nenes, joves fins a 16 anys i Amics de la Fundació Antoni Tàpies, gratuït.

Dimarts, 8 de març, a les 17 h
El joc de la néta de Francesc Simon
Visita dinamitzada a la seu de la Fundació orientada a descobrir-hi vestigis dels espais de la Montaner i Simon, l’editorial que antigament ocupava aquest edifici. Durant la visita es narrarà com els néts de Francesc Simon –un dels fundadors de l’editorial– passaven les tardes en aquesta fàbrica de llibres, i com la seva néta Anna Maria jugava amb les revistes del magatzem. Seguidament es realitzarà una activitat en què es crearan composicions plàstiques a partir d’imatges de revistes d’època.
Durada: 1 h i 30 min. / Grup d’edat: nens i nenes de 6 a 12 anys i els seus acompanyants. / Preu: gratuït per a nens i nenes, joves fins a 16 anys i Amics de la Fundació Antoni Tàpies. Adults, amb reserva de plaça realitzada abans de les 15.00 h del dia anterior a l’activitat, 3 €; sense reserva de plaça, 7 €; estudiants, jubilats i persones a l’atur, 5,60 €.

Dijous, 10 de març de 2011, a les 11 h
Rastres de pluja, marques de foc
Visita dinamitzada orientada a descobrir en l’obra d’Antoni Tàpies la presència d’empremtes, rastres i marques. Seguidament tindrà lloc una activitat plàstica en què s’ensenyaran algunes tècniques per capturar textures, com ara el frottage.
Durada: 2 h. / Grup d’edat: nens i nenes de 6 a 12 anys i els seus acompanyants. Preu: gratuït per a nens i nenes, joves fins a 16 anys i Amics de la Fundació Antoni Tàpies. Adults, amb reserva de plaça realitzada abans de les 15.00 h del dia anterior a l’activitat, 3 €; sense reserva de plaça, 7 €; estudiants, jubilats i persones a l’atur, 5,60 €.

Informació i reserves: 932 075 862 / reserves@ftapies.com

5/10/2010

Entrada gratuïta del 5 al 14 d’octubre de 2010

Del 5 al 14 d’octubre de 2010, l’entrada a la Fundació Antoni Tàpies serà gratuïta. Durant aquests dies només estaran oberts al públic la Biblioteca (accés amb cita prèvia), i el Nivell 1 del museu.

Al Nivell 1 del museu, del 5 d’octubre de 2010 al 16 de gener de 2011 es presentarà una selecció d’obres d’Antoni Tàpies del fons de la Col·lecció. Formen part d’aquest recorregut peces de diferents èpoques que il·lustren l’evolució de tipologies, tècniques i materials emprats per l’artista.

Des d’inicis d’aquest mes, l’artista brasilera Anna Maria Maiolino durà a terme al Nivell -1 del museu una sèrie de creacions en fang. Aquestes formaran part de l’exposició retrospectiva que la Fundació dedica a aquesta artista, i que s’obrirà al públic el 15 d’octubre. És possible que les persones que visitin la Fundació entre els dies 5 i 14 d’aquest mateix mes puguin veure, des de la gran balconada del Nivell 1, el procés de creació de Maiolino, així com el muntatge expositiu.

23/09/2010

Entrada gratuïta a l’exposició Antoni Tàpies. Col·lecció. Divendres 24 de setembre, de 10 a 20 h. En el marc de la festa de La Mercè 2010.

Amb motiu de la festa de La Mercè 2010, la Fundació Antoni Tàpies organitza una jornada de portes obertes el proper divendres 24 de setembre, oferint així la possibilitat de visitar gratuïtament l’exposició Antoni Tàpies. Col·lecció (la qual finalitza aquest mateix diumenge 26 de setembre).

16/09/2010

Obres d’Antoni Tàpies a l’exposició Humà, massa humà

La Fundació Antoni Tàpies ha deixat en préstec a CaixaForum Barcelona cinc obres del fons de la seva Col·lecció, les quals formaran part de l’exposició Humà, massa humà (16/09/2010 – 20/02/2011), comissariada per Valentín Roma –que va col·laborar amb la Fundació Antoni Tàpies en el projecte de Pedro G. Romero Arxiu F.X.: La ciutat buida (Fundació Antoni Tàpies, 27/1/2006 – 16/4/2006). La idea de la mostra parteix del llibre homònim amb què Friedrich Nietzsche es va enfrontar a l’ideari romàntic alemany i va inaugurar una mena d’humanisme que tornava a revalorar l’home comú i s’allunyava radicalment d’aquell sentit tràgic tan característic de les estètiques de les acaballes del segle XIX. Les obres d’Antoni Tàpies que la Fundació ha deixat en préstec pertanyen totes a Sèrie Història Natural (1950-1951).

Llista d’obres:

Metamorfosi. Sèrie Història Natural, 1950-1951
Tinta xinesa sobre paper
50 x 17 cm

Paradís perdut. Sèrie Història Natural, 1950-1951
Tinta xinesa sobre paper
42,5 x 29,5 cm

Guerra. Sèrie Història Natural, 1950-1951
Tinta xinesa sobre paper
50 x 28,5 cm

La fam. Sèrie Història Natural, 1950-1951
Pintura i tinta xinesa sobre paper
49 x 28,5 cm

Feixisme. Sèrie Història Natural, 1950-1951
Tinta xinesa sobre paper
50 x 38,5 cm

10/07/2010

Antoni Tàpies dissenya el logotip commemoratiu de l’AAVC

Antoni Tàpies ha dissenyat un logotip commemoratiu del 30è aniversari de la presentació pública de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC), entitat de la qual és president d’honor. Amb motiu d’aquest aniversari, de setembre a desembre de 2010 l’Associació durà a terme un programa de presentacions, debats, taules rodones i d’altres activitats per promoure una reflexió sobre la conjuntura de l’artista visual en el context català actual.

8/06/2010

Laurence Rassel, membre del jurat que escollirà el projecte pel pavelló de Catalunya i Balears a la Biennale di Venezia de 2011

Laurence Rassel, Directora de la Fundació Antoni Tàpies, forma part del jurat que escollirà el projecte pel pavelló de Catalunya i Balears a la Biennale di Venezia del 2011. El jurat, proposat per la direcció de l’Institut Ramon Llull, està format per set professionals de reconegut prestigi internacional, entre els quals, a més de Rassel, hi ha Bartomeu Marí, director del MACBA; Joan Fontcuberta, president de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya; Cristina Ros, directora d’Es Baluard; i Bestué-Vives, artistes convidats a l’exposició internacional de la Biennal di Venezia del 2009. El jurat és presidit per Vicent Todolí, director de la Tate Modern de Londres.

2/06/2010

Condol per la mort de Louise Bourgeois

La Fundació Antoni Tàpies expressa el seu condol per la mort de l’artista Louise Bourgeois, que finí el passat dilluns 31 de maig a Nova York, a l’edat de 98 anys.

La Fundació Antoni Tàpies, poc després d’obrir les seves portes al públic l’any 1990, dedicà una exposició retrospectiva a aquesta artista. Per mitjà de les prop de 160 obres, majoritàriament escultures, però també pintures, dibuixos i gravats, aquesta exposició estudiava l’evolució artística de Louise Bourgeois, des de la seva producció primerenca de la dècada de 1940 fins l’actualitat, passant per les escultures provocatives de les dècades de 1960 i 1970. L’exposició mostrava també la manera en què Bourgeois va plasmar, al llarg de la seva carrera, determinats temes i obsessions personals, alhora que descobria la singular personalitat i la intensitat del conjunt de la seva obra.

21/05/2010

Craneway Event, de Tacita Dean

En el marc del festival de vídeoart LOOP 2010, la Fundació Antoni Tàpies estrena a l’Estat espanyol de la pel·lícula de Tacita Dean Craneway Event, la qual suposa l’última aparició fílmica del llegendari ballarí i coreògraf nordamericà Merce Cunningham, mort el juliol del 2009. La projecció anirà precedida d’una presentació a càrrec de Trevor Carlson, director executiu de la Merce Cunningham Dance Company.

Data: divendres 21 de maig de 2010
Hora: 19 h
Entrada gratuïta

15/05/2010

La nit dels Museus

Entrada lliure

La Fundació Antoni Tàpies participa a La Nit dels Museus oferint un programa de visites comentades a les recentment inaugurades exposicions, així com una activitat per a famílies entorn l’obra d’Antoni Tàpies.

ACTIVITAT PER A NENS I NENES

Un llibre és més que un llibre
A les 20.30 h

L’activitat posa de relleu l’interès d’Antoni Tàpies pels llibres. Després de fer una passejada pel museu, els nens i nenes, elaboraran un pop-up molt especial.
Durant l’activitat, els acompanyants dels nens i nenes poden participar a alguna de les visites guiades per a adults.

VISITES GUIADES

Col·lecció
A les 20.30 h, les 21.30 h, i les 23.30 h

Eva Hesse. Treballs de l’estudi i Alma matrix. Bracha Ettinger i Ria Verhaeghe
A les 20.30 h, les 21.30 h i les 22.30 h

22/04/2010

Biblioteca de La Fundació Antoni Tàpies: bookcrossing

El proper 23 d’abril, amb motiu de la diada de Sant Jordi i del Dia Internacional del Llibre, 24 museus i centres d’art contemporani de l’Estat espanyol participaran en una iniciativa de bookcrossing mitjançant la qual es dipositaran més de 2.500 publicacions de diferents disciplines artístiques en espais públics.

En el marc d’aquesta proposta, la Fundació Antoni Tàpies deixarà a diferents punts de Barcelona i rodalies un total de 20 llibres del fons de duplicats de la seva Biblioteca. Aquestes publicacions es deixaran a llocs com ara el Canòdrom, la Torre del Rellotge de la Barceloneta, l’Escola Oficial d’Idiomes, el Parc de l’Espanya Industrial, el Monument a Colom, la parada de metro de Les Corts, la Plaça de Tetuan, els Jardinets de Gràcia, la Biblioteca d’Elisava, el Passeig de Gràcia i el carrer Enric Granados, entre d’altres.

El bookcrossing és una pràctica que promou la lliure circulació de publicacions a nivell mundial a través del dipòsit espontani i habitualment anònim de llibres en espais públics. Amb aquesta filosofia, i per dur a terme aquesta iniciativa, qualsevol persona pot registrar al web de referència del bookcrossing el lloc on troba i el lloc on diposita llibres.

19/01/2010

Condol per la mort de Bahman Jalali (1944-2010)

La Fundació Antoni Tàpies vol expressar el seu condol per la mort del fotògraf Bahman Jalali, que va morir el passat 15 de gener, a l’Iran, a l’edat de 65 anys.

Bahman Jalali (Teheran, 1944) era el màxim representant de la fotografia contemporània a l’Iran. El seu treball fotogràfic, dut a terme al llarg dels últims quaranta anys, constitueix una obra original i exemplar, poc coneguda a causa de circumstàncies particulars del seu desenvolupament i de certes condicions de visibilitat restringides, que tenen a veure alhora amb la biografia de l’autor i amb la història recent del seu país.

Les fotografies de Bahman Jalali són un document visual privilegiat de la memòria evident i oculta del poble iranià des de principis dels anys setanta, i ofereixen un testimoni tant de la revolució iraniana com de la guerra entre l’Iran i l’Iraq, així com dels anys de postguerra i d’aspectes de la vida quotidiana a l’Iran. El seu paper en la preservació, l’estudi i la transmissió del patrimoni fotogràfic del seu país el van convertir en mestre i actor destacat de la cultura iraniana contemporània. Jalali va ser un dels primers fotògrafs de l’Iran que va concebre la fotografia com a art i en va impulsar l’acceptació per part del gran públic. Així mateix, Jalali va ser un dels principals artífexs del reconeixement social d’aquesta disciplina al seu país.

L’any 2007, del 28 de setembre al 9 de desembre, la Fundació Antoni Tàpies va organitzar l’exposició Bahman Jalali, la qual revisava tots els aspectes del seu treball artístic, incloent-hi una àmplia selecció de les seves fotografies documentals i de les excepcionals sèries Dies de sang, dies de foc i Khorramshahr. La ciutat que va ser destruïda.

El 2009, Bahman Jalali va rebre el premi internacional de fotografia Spectrum, el qual té com a propòsit subratllar el significat de la fotografia com a mitjà artístic.

13/10/2009

"Jo cuino i ell renta els plats". Cage + Cunningham

La Fundació Antoni Tàpies participa a “Jo cuino i ell renta els plats”. Cage + Cunningham, un programa d’activitats culturals articulat a l’entorn de la relació creativa i l’obra de John Cage i Merce Cunningham. Aquest programa d’activitats, que tindrà lloc a Barcelona durant la tardor de 2009, ha estat impulsat pel Mercat de les Flors, i compta amb la participació de diferents entitats culturals de la ciutat com ara la Fundació Antoni Tàpies, el MACBA, l’Institut del Teatre i l’Arts Santa Mònica, entre d’altres.

La Fundació Antoni Tàpies ha comissariat la creació visual de l’espectacle Event (2009) que la Merce Cunningham Dance Company realitza al Mercat de les Flors del 17 al 22 de novembre. Antoni Tàpies i Eulàlia Valldosera són els autors dels elements visuals de l’espectacle, creats a partir d’obres ja existents. La Fundació també organitza una conferència a càrrec de Lluís Solà sobre el treball d’Antoni Tàpies com a escenògraf, la qual tindrà lloc el 20 de novembre a l’Institut del Teatre.

Per a més informació, consulteu el web www.bcn.cat/cultura

2/10/2009

Art Accessible. Jornada sobre l’accessibilitat als museus

26 d’octubre de 2009, La Pedrera de Caixa Catalunya

L’Obra Social de Caixa Catalunya i el grup ArticketBCN –integrat per set centres d’art de Barcelona entre els quals hi ha la Fundació Antoni Tàpies– organitzen Art Accessible, una jornada d’anàlisi i reflexió sobre l’accessibilitat de les persones discapacitades als museus. Aquesta jornada tindrà lloc el proper 26 d’octubre a L’Auditori de La Pedrera de Caixa Catalunya, i comptarà amb la participació de professionals nacionals i internacionals que desenvolupen projectes per a acostar l’art i la cultura a les persones discapacitades. Francesca Rosenberg, Directora de l’Access Programs Education Department del MoMA; Matthieu Decraene, responsable del programa d’accessibilitat del Musée du Louvre, i Teresa González, cap del Departament d’Educació del MNAC, són, entre molts d’altres, alguns dels conferenciants de la jornada.

La participació a la jornada és gratuïta, prèvia inscripció a través del telèfon 902 400 973.
PDF - 48.3 kB
Programa complet de la Jornada

28/09/2009

Hans-Peter Feldmann i Sanja Iveković a la International Istambul Biennial

Hans-Peter Feldmann i Sanja Iveković participen a l’11a edició de la International Istambul Biennial, inaugurada el passat 12 de setembre. La Fundació Antoni Tàpies va presentar l’any 2002 l’exposició Hans-Peter Feldmann. Exposició d’art, la qual, tot i no ser retrospectiva, abastava l’obra d’esperit crític de Feldmann des de 1972 fins aleshores. L’any 2007 la Fundació va presentar Sanja Iveković. Alerta general. Obres 1974-2007, la primera retrospectiva a l’Estat espanyol de l’obra de Sanja Iveković; Nataša Ilić, co-comissària d’aquesta exposició a la Fundació Antoni Tàpies, forma part del col·lectiu de comissàries What, How & for Whom / WHW, el qual ha estat el responsable del comissariat de l’11a edició de la International Istambul Biennial.

23/09/2009

La Fundació Antoni Tàpies participa a les festes de La Mercè

Dins el marc de les festes de La Mercè de 2009, el proper 27 de setembre la Fundació Antoni Tàpies organitza un taller per a famílies al Passeig de les Persones (Passeig de Gràcia), a l’estand del Consorci de Biblioteques de Barcelona (ubicat entre la Gran Via i el carrer Diputació).

El taller Pintar en sabatilles. Aproximació a Antoni Tàpies, permet als nens i nenes participants apropar-se a la figura de l’artista mitjançant un relat il·lustrat amb fotografies procedents del seu àlbum familiar i d’estris i materials del seu taller. L’activitat finalitza amb la intervenció del públic en una proposta d’experimentació plàstica.

Informació pràctica:

Activitat: Passeig de les Persones (Passeig de Gràcia). Estand del Consorci de Biblioteques de Barcelona (ubicat entre la Gran Via i el carrer Diputació)

Dates i horari: diumenge 27 de setembre, 11.00 h.

Activitat gratuïta. No cal reserva prèvia.

Per a més informació:
Servei Educatiu: Rosa Eva Campo
visitescomentades@ftapies.org / tel.: 934 870 315 / fax: 934 870 009

25/08/2009

Publicació del 4t volum de l’obra gràfica raonada d’Antoni Tàpies

L’editorial Gustavo Gili, amb la col·laboració de la Fundació Antoni Tàpies, acaba de publicar el 4t volum de l’obra gràfica raonada d’Antoni Tàpies. Tàpies. Obra gráfica/ Graphic Work 1987–1994 és una edició bilingüe en castellà i anglès que recull els gravats realitzats per l’artista entre 1987 i 1994, així com un petit annex que incorpora obres executades en anys anteriors i que no havien estat recollides en els volums precedents.

Tàpies. Obra gráfica/Graphic Work 1987–1994 dóna continuïtat a la tasca de catalogació de l’obra gràfica d’Antoni Tàpies, iniciada a principis dels anys setanta per Mariuccia Galfetti i continuada per Núria Homs, tasca que ha donat lloc a la publicació de tres volums raonats corresponents als anys 1947-1972, 1973-1978 i 1979-1986, editats respectivament el 1973, el 1980 i el 2002 per la mateixa editorial.

“La labor gràfica d’Antoni Tàpies s’ha d’entendre com a part indissociable de la seva producció artística general. Els aspectes materials de l’obra d’art sempre li han interessat molt, fins al punt que han arribat a ser l’element central de la seva feina. La realització de gravats li ha permès experimentar amb nous materials i noves tècniques amb la voluntat de subvertir els mitjans tradicionals, i així conferir una nova expressivitat a aquest suport. A la vegada, el treball en equip que propicia la realització de l’obra gràfica, en la qual l’artista treballa al costat d’un editor i d’un gravador, ha afavorit aquest transvassament de tècniques, materials i maneres de fer diverses.”
Núria Homs i Johhanes Schilling, Antoni Tàpies. Obra gráfica. Köln: Galerie Boisserée, 2006.

Per adquirir aquest volum, visiteu la llibreria on line de la Fundació Antoni Tàpies o contacteu amb el personal de la Llibreria de la Fundació a través del telèfon 934 870 315 o del correu electrònic llibreria@ftapies.com. També trobareu aquesta publicació a llibreries especialitzades.

FITXA TÈCNICA
Títol: Tàpies. Obra gráfica/Graphic Work 1987–1994.
Autora: Núria Homs
Any de publicació: 2009
Editorial: Editorial Gustavo Gili, Barcelona
Número de pàgines: 288
Idiomes: castellà i anglès
Il·lustracions: color i blanc i negre
Preu: 75 €
Preu Amics de la Fundació Antoni Tàpies: 67,50 €

24/08/2009

Condol per la defunció de Merce Cunningham

La Fundació Antoni Tàpies vol expressar el seu profund condol per la mort del ballarí i coreògraf Merce Cunningham, que finí el passat 26 de juliol a Nova York, a l’edat de 90 anys.

Tot i el seu dedicat estat de salut, fa tan sols un més aproximadament Cunningham es va desplaçar al Dia Center for The Arts de Beacon per assistir a l’estrena d’un dels Events de la Merce Cunningham Dance Company, celebrat amb motiu de la inauguració de l’exposició d’Antoni Tàpies que aquest museu acull fins el proper octubre.

L’any 1999 la Fundació Antoni Tàpies organitzà Merce Cunningham, la primera gran exposició a nivell europeu de la seva obra. L’exposició celebrava els cinquanta anys de la trajectòria de Cunningham, des del seu paper com a primer ballarí a la Martha Graham Dance Company fins a la formació de la Merce Cunningham Dance Company al Black Mountain College, l’any 1953; des del seu ús de les "operacions fortuïtes" a la seva innovadora obra actual, realitzada amb el programa d’ordinador LifeForms. La mostra recollia documentació diversa sobre les coreografies, performances, decorats, vestuaris i músiques per als seus ballets, creats en col·laboració amb altres artistes com John Cage, Jasper Johns, Bruce Nauman, Nam June Paik, Robert Rauschenberg, Frank Stella i Andy Warhol, entre molts d’altres.

El proper mes de novembre el Mercat de les Flors presentarà la última creació d’aquest gran coreògraf, Event 2009, sis actuacions en què destacarà la creació simultània i multidisciplinar a escena, tant característica de la manera de treballar de Cunningham. La Fundació Antoni Tápies és responsable del comissariat de la creació plàstica d’aquest espectacle, la qual comptarà amb la participació dels artistes visuals Antoni Tàpies i Eulàlia Valldosera. En la creació musical hi participaran entre d’altres Agustí Fernández (piano), Liba Vilavechia (saxo) i Joan Saura (samplers), sota la coordinació de David Albet. Cada actuació serà única i diferent de l’altra, segons la metodologia de treball del coreògraf.

L’espectacle del Mercat de les Flors s’integra dins un programa d’activitats titulat Jo cuino i ell renta els plats. Cage + Cunningham, articulat entorn la relació creativa i l’obra de John Cage i Merce Cunningham. Les activitats d’aquest programa tindran lloc durant la tardor de 2009 a diferents institucions culturals de la ciutat, com ara el MACBA, l’Auditori, l’Institut del Teatre i l’Arts Santa Mònica entre d’altres.

25/07/2009

Valentín Roma, Pedro G. Romero i Daniel G. Andújar a Venezia, Catalunya, 2009. La Comunitat Inconfessable, projecte de Catalunya per a la Biennale di Venezia.

Valentín Roma, col·laborador de la Fundació Antoni Tàpies, és el comissari de Venezia, Catalunya, 2009. La Comunitat Inconfessable, el projecte amb què Catalunya es presentarà el proper mes de juny a la 53a Exposició Internacional d’Art de la Biennale di Venezia.

La proposta artística de Roma pren el títol La Comunitat Inconfessable del llibre homònim de Maurice Blanchot i de la seva interpretació del comunisme com "allò que crea comunitat". A partir d’aquí es planteja una indagació sobre els possibles significats de la naturalesa de les obres comunitàries en l’àmbit de l’art, tot prenent la identitat de Catalunya com a objecte d’estudi. Per això ha seleccionat tes projectes: Sitesize (Joan Vila-Puig i Elvira Pujol), Technologies to the People (Daniel G. Andújar) i Archivo FX (Pedro G. Romero). Tots ells realitzen la seva obra a partir d’altres ja existents, mostrant-les sense modificar-les ni alterar-les en un context nou on s’obren a noves interpretacions.

Valentín Roma, Pedro G. Romero i Daniel G. Andújar han col·laborat en diferents projectes de la Fundació Antoni Tàpies. Daniel G. Andújar va ser un dels artistes participants a les exposicions Cultures d’arxiu (Fundació Antoni Tàpies, 19/9/2000 - 22/10/2000) i Tour-ismes. La derrota de la dissensió (Fundació Antoni Tàpies, 15/5/2004 - 29/8/2004). Pedro G. Romero va ser el comissari dels programes de cinema i vídeo Inflamable I (Fundació Antoni Tàpies, 17/10/2002 - 27/10/2002) i Inflamable II (Fundació Antoni Tàpies, 4/3/2005 - 20/3/2005). També va ser l’autor del projecte Arxiu F.X.: La ciutat buida (Fundació Antoni Tàpies, 27/1/2006 - 16/4/2006), pel qual rebé el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques 2006, i que comptà amb la participació de Valentín Roma.

18/05/2009

Exposició d’Antoni Tàpies a la DIA Art Foundation

La DIA Art Foundation va inaugurar el 16 de maig de 2009 l’exposició Antoni Tàpies: The Resources of Rhetoric, que tindrà lloc fins el 19 d’octubre a Dia:Beacon, Riggio Galleries. L’exposició ha estat comissariada per Manuel Borja-Villel, actual director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, anterior director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i director de la Fundació Antoni Tàpies des de 1990 fins al 1998.

L’exposició presenta una vintena d’obres de gran escala d’Antoni Tàpies provinents dels fons del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona. La majoria de les obres són de les dècades dels cinquanta i els seixenta, tot i que la selecció inclou també algunes pintures representatives d’altres èpoques.

Per aquesta exposició, la Fundació Antoni Tàpies ha deixat en préstec les següents obres:

- Zoom, 1946. Oli i blanc d’Espanya sobre tela. 65 x 54 cm
- Figura sobre fusta cremada, 1947. Procediment mixt sobre fusta. 76,5 x 64,5 cm
- Gran matèria amb papers laterals, 1963. Procediment, sobre tela encolada sobre fusta. 260 x 195 cm
- Matèria en forma de peu, 1965. Procediment mixt sobre tela. 130 x 162 cm
- Palla i fusta, 1969. Procediment mixt sobre tela. 150 x 116 cm
- Díptic de vernís, 1984. Pintura i vernís sobre tela. 220 x 542 cm

22/04/2009

22, 23 i 24 d’abril: bookcrossing de llibres de la Biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies

Amb motiu del Dia Internacional del Llibre, el proper 23 d’abril 26 museus i centres d’art contemporani de l’Estat espanyol participaran en una iniciativa de bookcrossing que “alliberarà” més de 2.000 publicacions d’art en espais públics.

En el marc d’aquesta proposta, la Fundació Antoni Tàpies dipositarà a diferents punts del barri de l’Eixampe de Barcelona un total de 30 llibres del fons de duplicats de la seva Biblioteca, en el transcurs dels dies 22, 23 i 24 d’abril.

El bookcrossing és una pràctica que promou la lliure circulació de publicacions a nivell mundial a través del dipòsit espontani i habitualment anònim de llibres en espais públics. Amb aquesta filosofia, qualsevol persona que trobi un llibre “alliberat” pot registrar al web de referència del bookcrossing el lloc on l’ha trobat i el lloc on l’ha dipositat després de llegir-lo.

Per a més informació sobre aquesta iniciativa i per veure el llistat de llibres que la Fundació Antoni Tàpies i altres centres d’art “alliberaran” el proper 23 d’abril, consulteu el web www.bookcrossing-spain.com

17/04/2009

Participació de la Fundació Antoni Tàpies a Món Llibre. Festa del llibre per a nens i nenes.

L’activitat educativa Pintar en sabatilles. Aproximació a Antoni Tàpies, que permet als nens i nenes participants apropar-se a la figura de l’artista a partir de fotografies procedents del seu àlbum familiar i d’estris i materials del seu taller, ha estat una de les propostes seleccionades dins el programa d’activitats de la festa del llibre per a nens i nenes Món llibre. En el marc d’aquest esdeveniment, la Fundació oferirà aquesta activitat els dies 18 i 19 d’abril.

Dissabte 18 d’abril de 2009, 16.30 h a l’Espai Tallers (ubicat a la Plaça Joan Coromines).
Activitat adreçada a públic familiar amb nens i nenes a partir de 4 anys.

Diumenge 19 d’abril de 2009, 13.30 h a l’Espai Bookville (ubicat a la planta –1 del CCCB).
Activitat adreçada a nens i nenes a partir de 7 anys.

5/03/2009

Presentació d’un nou estadi del projecte Imaginaris urbans a Bogotà

Del 5 de març al 18 de maig de 2009 es presentarà a la Biblioteca Luis Ángel Arango de Bogotà l’exposició Archivos ciudadanos de América Latina, la qual presenta alguns dels arxius del projecte Imaginaris urbans, dirigit per Armando Silva. Del 4 al 13 de maig de 2007, la Fundació Antoni Tàpies ja va presentar, sota el títol Imaginaris urbans a l’Amèrica Llatina: arxius, el material que el projecte Imaginaris Urbans havia generat en el context d’estudi de les ciutats llatinoamericanes. Articulada a partir d’un espai de consulta, una publicació i un cicle de conferències i projeccions, la presentació a la Fundació Antoni Tàpies, dirigida per Armando Silva i comissariada per Nuria Enguita Mayo i Jorge Blasco Gallardo, va possibilitar una aproximació crítica i complexa al mètode d’investigació plantejat per Silva, i oferí un espai de reflexió sobre el tema dels imaginaris urbans i sobre les maneres d’abordar-ne l’estudi des de diferents disciplines. La nova versió del projecte que es presentarà a Bogotá està dirigida per Armando Silva, comissariada per Nuria Enguita Mayo i Jorge Blasco Gallardo i coproduïda per la Fundació Antoni Tàpies, el Banco de la República i la Universidad Nacional de Colombia.

Archivos ciudadanos de Amrica Latina. Universidad Nacional de Colombia, Bogot. Fotografia: projecte Culturas de archivo (www.culturasdearchivo.org).


Vegeu imatges de la instal·lació.

23/02/2009

Obres de la Col·lecció de la Fundació Antoni Tàpies al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

La Fundació Antoni Tàpies deixa en préstec les obres d’Antoni Tàpies Zoom (1946), La sonda del fullatge (1950), Paisatge (1991) i el llibre d’artista Llull-Tàpies (1985) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) perquè formin part de l’exposició Il·luminacions. Catalunya visionària, que hi tindrà lloc del 17 de febrer al 17 de maig de 2009.

16/02/2009

Tríptic amb peus i Tríptic blau al Kunstmuseum Stuttgart

La Fundació Antoni Tàpies deixa en préstec les obres d’Antoni Tàpies Tríptic amb peus (1981) i Tríptic blau (1983) al Kunstmuseum Stuttgart perquè formin part de l’exposició Drei. Das Triptychon in der Moderne, que hi tindrà lloc del 4 de febrer al 14 de juny de 2009.

9/02/2009

Inauguració al MNCARS de l’exposició Eulàlia Valldosera. Dependencias, comissariada per Nuria Enguita Mayo.

El passat 3 de febrer es va inaugurar al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía l’exposició Eulàlia Valldosera. Dependencias, comissariada per Nuria Enguita Mayo, anterior Responsable de Projectes de la Fundació Antoni Tàpies. Enguita va ser també comissària, juntament amb Bartomeu Marí, de l’exposició Eulàlia Valldosera. Obres 1990-2000 (Fundació Antoni Tàpies, del 27 de gener al 25 de març de 2001), la qual constituí la primera exposició retrospectiva d’aquesta artista.

Eulalia Valldosera, Dependencies, 2008 VEGAP

23/01/2009

Itinerància de l’exposició Bahman Jalali a Camera Austria Kunsthaus Graz

L’exposició Bahman Jalali, que es presentà a la Fundació Antoni Tàpies del 27 de setembre al 30 de desembre de 2007, es podrà veure a partir del 29 de gener i fins el 13 d’abril de 2009 a Camera Austria Kunsthaus Graz.

Bahman Jalali (Teheran, 1944) és el màxim representant de la fotografia contemporània a l’Iran. El seu treball fotogràfic, dut a terme al llarg dels darrers quaranta anys, constitueix una obra original i exemplar, poc coneguda encara a causa de circumstàncies particulars de desenvolupament i de certes condicions de visibilitat restringides, que tenen a veure alhora amb la pròpia biografia de l’autor i amb la història recent del seu país. Les seves fotografies són un document visual privilegiat de la memòria evident i oculta del poble iranià des de principis dels anys setanta, i ofereixen un testimoni tant de la revolució iraniana com de la guerra entre l’Iran i l’Iraq, així com dels anys de postguerra. L’obra de Jalali documenta també aspectes de la vida quotidiana a l’Iran, la rutina laboral dels pescadors d’una ciutat portuària iraniana i les formes arquitectòniques tradicionals del seu país, i inclou fotomuntatges de negatius històrics. El seu paper en la preservació, l’estudi i la transmissió del patrimoni fotogràfic del seu país l’han convertit en mestre i actor destacat de la cultura iraniana contemporània. Jalali ha estat un dels primers fotògrafs de l’Iran que ha concebut la fotografia com a art, i n’ha impulsat l’acceptació per part del gran públic. Així mateix, ha estat un dels principals artífexs del reconeixement social d’aquesta disciplina a l’Iran.

Bahman Jalali. Camera Austria Kunsthaus Graz. de la fotografia: Christian Wachter, 2009

L’exposició, comissariada per Catherine David, revisa tots els aspectes del treball artístic de Bahman Jalali, i inclou una àmplia selecció de fotografies documentals i de les excepcionals sèries Dies de sang, dies de foc i Khorramshahr. La ciutat que va ser destruida.

Vegeu imatges de la instal·lació a Camera Austria Kunsthaus Graz

16/01/2009

Presentació de Sanja Iveković. Selecció d’obres / Sanja Iveković. Selected Works

El passat mes de desembre la Fundació Antoni Tàpies va presentar, a Barcelona i a Zagreb, la publicació Sanja Iveković. Selecció d’obres / Sanja Iveković. Selected Works, la qual complementa l’exposició Sanja Iveković. Alerta General. Obres 1974-2007, que es mostrà a la Fundació del 31 de maig al 22 de juliol de 2007.

La publicació es va presentar el 10 de desembre a la Galerija Nova de Zagreb, en un acte que comptà amb la presència de l’artista Sanja Iveković, de Nataša Ilić, una de les comissàries de l’exposició, i de Laurence Rassel, Responsable de projectes de la Fundació Antoni Tàpies.

El 18 de desembre la publicació es presentà a la llibreria La Central del Raval, a Barcelona. La presentació comptà amb la presència de l’artista Sanja Iveković, de Mercè Coll, codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones, de Nuria Enguita, anterior Responsable de projectes de la Fundació Antoni Tàpies, i de Laurence Rassel, nova Responsable de projectes de la Fundació.

12/01/2009

Homenatge a Antoni Tàpies i presentació de Tàpies escriu

Portada de la carpeta Tpies escriu
El passat 13 de desembre va tenir lloc un acte ciutadà d’homenatge a Antoni Tàpies amb motiu del seu 85è aniversari. L’acte, organitzat per Jordi Carrió, Marc Cuixart i Enric Satué, promotors de l’edició de la carpeta Tàpies escriu, es va celebrar al Convent dels Àngels, seu del FAD (Foment de les Arts i del Disseny), i es va retransmetre en directe a la pàgina web d’aquesta entitat amb la col·laboració de la productora Films 59 – Pere Portabella.

Durant la celebració tingué lloc la presentació de la carpeta Tàpies escriu, una edició de bibliòfil de 99 exemplars que recull un text amb aquest mateix títol de l’escriptor D. Sam Abrams i una tria de textos dels set llibres escrits per Antoni Tàpies, així com sis obres realitzades per sis artistes destacats: Manel Esclusa, Joan Fontcuberta, Pere Formiguera, Antoni Llena, Soledad Sevilla i Eulàlia Valldosera.

La presentació comptà amb els parlaments de Beth Galí, Jordi Carrió, D. Sam Abrams i Manuel Borja-Villel, així com amb una lectura de textos d’Antoni Tàpies a càrrec de l’actor Jordi Boixaderas.

El llibre Tàpies escriu es pot adquirir a través del lloc web de la llibreria de la Fundació Antoni Tàpies.

22/10/2008

Creu de paper de diari (1946) al Musée des Beaux-Arts de Lyon


La Fundació Antoni Tàpies deixa en préstec l’obra d’Antoni Tàpies Creu de paper de diari (1946) al Musée des Beaux-Arts de Lyon perquè formi part de l’exposició 1945-1949. Repartir à zéro, comme si la peinture n’avait jamais existé, que tindrà lloc al museu francès del 24 d’octubre de 2008 al 2 de febrer de 2009.
MP3 - 2.8 MB
Reproduir audio
Creu de paper de diari

9/10/2008

Erick Beltrán, Fernando Bryce, Israel Galván, Matt Mullican i Alexander Pilis a la Vint-i-vuitena Biennal de São Paulo.

Cinc artistes que en els darrers anys han exposat a la Fundació Antoni Tàpies participaran en la propera edició de la Biennal de São Paulo. Erick Beltrán va ser un dels participants de l’exposició col·lectiva Registres i hàbits. Màquina de temps / imatges d’espai, que la fundació va organitzar l’any 2006. El 2005, la Fundació Antoni Tàpies va presentar la primera exposició monogràfica dedicada a l’obra de Fernando Bryce. Israel Galván va participar en el projecte de Pedro G. Romero Arxiu F.X.: La ciutat buida, presentat per la Fundació Antoni Tàpies l’any 2006. A finals del 2000 la fundació va presentar l’exposició Matt Mullican. Més detalls d’un univers imaginari. I Alexander Pilis va ser un dels participants en l’exposició col·lectiva Indivisuals, que la fundació va presentar el 2003.

26/09/2008

Hans-Peter Feldmann a Barcelona

Del 26 de setembre fins al 15 de novembre de 2008, Hans-Peter Feldmann, que l’any 2002 va presentar a la fundació Hans-Peter Feldmann. Exposició d’art, exposa a ProjecteSD, Barcelona.

16/07/2008

La Fundació Antoni Tàpies publica Sanja Iveković. Selected Works / Sanja Iveković. Selecció d’obres

Sanja Iveković (Zagreb, 1949) és una de les artistes més importants de l’antiga Iugoslàvia. Artista política, pionera al seu país natal tant del feminisme com del videoart, Iveković ha utilitzat des dels anys setanta el fotomuntatge, el vídeo, la instal·lació, les intervencions en espais públics i la performance per a desenvolupar una proposta artística crítica i innovadora. La publicació, editada amb motiu de l’exposició retrospectiva Sanja Iveković. Alerta General. Obres 1974-2007, que tingué lloc a la Fundació Antoni Tàpies del 31 de maig al 22 de juliol de 2007, és una tria i un repàs de gairebé tota l’obra d’aquesta artista, des de la instal·lació Bez naziva (Sense títol, 1970) i l’emplaçament específic de Prolaz (Passatge, 1971) fins al projecte públic Mohnfeld (Camp de roselles) presentat a la Documenta 12 de Kassel. Quatre assaigs breus d’anàlisi de la trajectòria d’Iveković acompanyen les descripcions amb imatges de cadascuna de les obres. Silvia Eiblmayr focalitza el seu repàs en el rerefons polític i social dels seus vídeos i performances; Branislava Andjelković vincula el significat d’algunes obres amb el context iugoslau en què van sorgir; Tom Holert analitza els detalls més rellevants d’algunes peces i performances de les dècades de 1970 i 1980; i Bojana Pejić incideix en la preeminència dels projectes públics de la darrera etapa.

Per a adquirir el catàleg Sanja Iveković. Selected Works / Sanja Iveković. Selecció d’obres visiteu la Llibreria-botiga online.


Mides: 19 x 24
Pàgines: versió en català i castellà, 322 pàgines; versió en anglès, 257 pàgines
Il·lustracions: color (255) i blanc i negre (224)
Isbn: cat./cast: 978-84-88786-36-4
Idiomes: 1) catalá/castellà 2) anglès
Preu: 40 euros
Autors: Nuria Enguita, Kathrin Rhomberg i Natasa Ilić, Tom Holert, Branislava Andjelković, Silvia Eiblmayr, Bojana Pejić
Disseny: grafica futura
Traductors: Vicente Campos, Jordi Martín Lloret (cat.); Maite Lorés, Camilla Nielsen (ang.)

5/06/2008

La nit dels Museus

17/05/2008

Dissabte 17 de maig, de 19 a 1 h, La Nit dels Museus en Barcelona.

Més informació a www.lanitdelsmuseus.cat

10/05/2008

Els cartells de Tàpies i l’esfera pública

L’exposició es podrà veure a Madrid, València, Tolosa de Llenguadoc, Praga i Berlín

Aquesta exposició, que recull una selecció extensa de cartells d’Antoni Tàpies realitzats entre el 1950 i l’actualitat, posa de manifest l’elaboració d’un llenguatge plàstic particular al servei de la comunicació pública que implica el medi cartellístic, d’una banda, i el compromís de l’artista amb els esdeveniments polítics i socials de la història contemporània, de l’altra.

Itinerància

21/12/2006 - 25/2/2007, Fundació Antoni Tàpies, Barcelona

9/10/2007 - 18/11/2007, Instituto Cervantes, Madrid

20/12/2007 - 3/2/2008, MuVIM - Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, València

14/2/2008 - 19/3/2008, Instituto Cervantes de Toulouse, Tolosa de Llenguadoc

6/5/2008 - 15/7/2008, Instituto Cervantes de Praga, Praga

8/10/2008 - 21/11/2008, Instituto Cervantes de Berlín, Berlín


Més informació a Programació

14/11/2007

Maig del 68: l’inici d’una època

12-16 novembre 2007, Sevilla

La Fundació Antoni Tàpies, la Universidad Internacional de Andalucía-UNIA arteypensamiento i la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales (SECC) organitzen un cicle d’activitats en commemoració dels fets de Maig del 68.

Maig del 68: l’inici d’una època aspira a revisar els fets de maig de 1968 des d’una perspectiva allunyada de les visions estereotipades i reduccionistes que s’han construït sobre aquest moviment en els últims 40 anys. Per això, comptarà amb la participació d’alguns dels protagonistes dels esdeveniments, el testimoni dels quals pot aportar una visió clarificadora de la conjuntura social i política del present. Tammateix, atesa la importància del cinema com a eina de lluita d’aquell moviment, el projecte inclou un cicle de projeccions que documenta els aconteixements més rellevants, la crítica social i el pensament polític del moment.

Manifestaci dobrers i estudiants a prop de la Plaa de la Bastilla. Maig de 1968, Pars.
Bruno Barbey / Magnum Photos / Contacto

La primera part del projecte, Semillas y gérmenes, tindrà lloc al rectorat de la Universidad Internacional de Andalucía-UNIA arteypensamiento, a Sevilla, del 12 al 16 de novembre de 2007. Durant el mes de maig de 2008 la Fundació Antoni Tàpies acollirà la segona part del projecte, que consistirà en un cicle de cinema, un programa de conferències i l’edició i presentació d’una publicació. El projecte està dirigit per Amador Fernández-Savater, i compta amb la col·laboració de l’Institut Francès de Barcelona i de la revista Archipiélago.

5/10/2007

Fils i argolla, 1946

En préstec

L’exposició Collage/Collages. Dal Cubismo al New Dada, que se celebra al GAM Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea, Torí (9 d’octubre de 2007 - 6 de gener de 2008), inclou Fils i argolla, 1946, una de les obres primerenques i emblemàtiques del fons de la Col·lecció de la Fundació Antoni Tàpies.


Fils i argolla, 1946
Pintura i collage sobre cartó
53 x 75 cm

23/02/2007

Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques 2006

L’artista Pedro G. Romero ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques 2006 per l’exposició Arxiu F.X.: La ciutat buida. Comunitat

Arxiu F.X.: La ciutat buidaL’exposició Arxiu F.X.: La ciutat buida. Comunitat, que va tenir lloc a la Fundació Antoni Tàpies del 26 de gener al 16 d’abril de l’any passat. El jurat, presidit per Rosa M. Malet i integrat per Carles Guerra, Daniel Giralt-Miracle, Glòria Picazo i Catalina Serra, ha destacat “la manera en que [l’artista] combina la investigació històrica i antropològica de l’entorn urbà, en un projecte d’art contemporani desenvolupat a llarg termini sobre la iconoclàstia i la cultura popular, del qual aquesta instal·lació, presentada a la Fundació Antoni Tàpies, forma part”.

L’exposició Arxiu F.X.: La ciutat buida. Comunitat plantejava una aproximació a la construcció política de la ciutat moderna destinada a posar de manifest la relació que hi ha entre els comportaments i les formes de la nostra comunitat i el gest iconoclasta. Actualment, la Fundació Antoni Tàpies pepara el llibre-objecte Arxiu F.X.: La ciutat buida. Política, el qual recull tots els elements que formaven part de l’exposició Arxiu F.X.: La ciutat buida. Comunitat (textos, vídeos, postals, poemes i jocs entre d’altres).

18/01/2007

Going Public’06. Atlante Mediterraneo

Un projecte de aMAZElab
Direcció artística de Claudia ZanfiDijous 18 gener 2007, 19 h
Fundació Antoni Tàpies (Auditori)
Aragó 255 - Barcelona
www.fundaciotapies.org

Presentació del llibre Going Public’06. Atlante Mediterraneo que recull les intervencions artístiques dels grups de recerca de les sis ciutats mediterrànies: Istanbul, Beirut, Nicòsia, Tel Aviv, Alexandria i Barcelona. A càrrec de Claudia Zanfi (aMAZElab, Milà. Directora artística del projecte) i Vasif Kortun (Director del Platform Garanti d’Istanbul).
Modera: Martí Peran.


Divendres 19 gener 2007, 11 h i 16 h
Can Xalant
Francesc Layret, 75 - Mataró
www.canxalant.org

11-14 h Going Public 04-06 a càrrec de Claudia Zanfi i Art contemporani a Istanbul a càrrec de Vasif Kortun.
16-18 h Presentació dels treballs i publicacions produïts a Can Xalant per a Going Public 06/Barcelona.


Més informació sobre el projecte Going Public’06>

30/11/2006

10.000 francs de recompensa (el museu d’art contemporani viu o mort)

Seminari
15/12/2006 - 18/12/2006
Universidad Internacional de Andalucía, Sevilla

10.000 francs de recompensa és el títol d’una entrevista que, l’any 1974, Marcel Broodthaers va concedir a Irmeline Lebeer. L’artista belga hi criticava el fet que l’art fos presoner dels seus propis fantasmes, adornés els espais de les institucions com a signe de poder i vagués com una ombra pels racons de la història. Clarament, Broodthaers es distanciava de la posició modernista per la qual el museu, com a dipositari de les essències artístiques, havia de fer visible d’una manera immanent una realitat universal que havia de ser capaç de transformar la societat.

Més de trenta anys després, les qüestions i els dubtes que Broodthaers proposava pel que fa al museu modern no tan sols continuen sent vàlides, sinó que en la major part dels casos continuen sense resoldre’s. Per debatre sobre el paper del museu a la societat actual i proposar models de funcionament i d’organització, l’Associació de Directors d’Art Contemporani d’Espanya (ADACE) proposa celebrar aquesta trobada internacional de professionals i especialistes, amb la intenció de consolidar-ne una periodicitat bianual.

PDF - 2.8 MB
Descarregar programa en castellà

10.000 francs de recompensa (El museu d’art contemporani viu o mort) és un projecte dirigit per l’Associació de Directors d’Art Contemporani d’Espanya (ADACE) i organitzat pel Ministeri de Cultura, la Societat Estatal per a l’Acció Cultural Exterior (SEACEX) i la Universitat Internacional d’Andalusia (UNIA arteypensamiento).

8/11/2006

França dóna a Antoni Tàpies la Legió d’Honor

El pintor rep la prestigiosa distinció al ministeri d’Exteriors francès

Michel Euler, 2006


El pintor Antoni Tàpies va rebre ahir les insígnies de Comanador de la Legió d’Honor de mans del ministre francès d’Exteriors, Philippe Douste-Blazy.

El ministre va declarar durant l’acte que Tàpies és "un home lliure, autor d’una obra lliure, que la República francesa saluda". Douste-Blazy va afegir que "la llibertat, sens dubte, no és estranya a la vostra vinculació a França", i va recordar també que el pintor, marcat per la Guerra Civil i la dictadura, va fer una estada d’un any a París a principis dels anys 50 gràcies a una beca del govern francès. "És en el vostre retorn a Barcelona que vau iniciar un vocabulari plàstic nou, que va trencar els codis de l’època".

La prestigiosa condecoració ha estat concedida a Tàpies perquè "l’obra d’aquest artista espanyol d’origen català i fama internacional ocupa un lloc preponderant en l’art contemporani, tant per la dimensió pictòrica com a través de la seva col·laboració amb escriptors". Amb la seva investigació sobre la matèria, Tàpies ha contribuït a "renovar en profunditat el llenguatge plàstic de la seva època", ha afegit el comunicat del ministeri.

La cerimònia de lliurament de la prestigiosa condecoració de l’Estat francès ha coincidit amb la inauguració d’una exposició d’obra recent de l’artista a la galeria Lelong, on el pintor exposa habitualment a la capital francesa.

“França dóna a Antoni Tàpies la Legió d’Honor” [en línia]. Avui (8 novembre 2006). <http://www.avui.cat/avui/diari/docs/index4.htm> [Consulta: 8 novembre 2006].

8/11/2006

Antoni Tàpies. Peintures récentes

8 novembre - 9 desembre, 2006
Galerie Lelong, París

Detall de l\'obra Creu i copa, 2003. Procediment mixt sobre fusta. 200 x 340 cm


El dimecres 8 de novembre de 2006, a les 18 h, s’inaugura una nova exposició individual d’Antoni Tàpies. Es publica el catàleg Repères n°135, amb text de Marc Scheps.

4/11/2006

Representacions àrabs contemporànies. L’equació iraquiana

5 novembre 2006 - 21 gener 2007
BildMuseet, Umeå Universitet, Umeå

Sinan Antoon, Arab Image Foundation, Hana Al-Bayaty, Sawsan Darwaza, Tariq Hashim, Koutaiba Al-Janabi, Nedim Kufi, Dahr Jamail, Faisel Laibi, Harb Al-Mukhtar, Loretta Napoleoni, Maysoon Pachachi, Salam Pax, Talal Refit, Samir i Baz Shamoun.
Representacions rabs contempornies. Lequaci iraquiana

Representacions àrabs contemporànies. L’equació iraquiana continua el compromís del BildMuseet, Umeå Universitet amb la cultura àrab contemporània, que compta amb els precedents de Representacions àrabs contemporànies. El Caire (2004) i Representacions àrabs contemporànies. Beirut / El Líban (2003). El projecte començarà dissabte dia 4 de novembre amb un seminari que investiga les actuals circumstàncies sociopolítiques de l’Iraq des d’un interès especial per les condicions actuals de difusió de les notícies, els mitjans alternatius i la producció cultural. Els participants són Dahr Jamail, periodista independent; el seu intèrpret Harb Al-Mukhtar, amb base a Bagdad; Loretta Napoleoni, periodista i economista; Hana Al-Bayaty, cineasta i periodista; Sinan Antoon, poeta, autor i traductor, i la comissària Catherine David.

27/09/2006

Nova publicació

Registres i hàbits. Màquina de temps / imatges d’espai

Registres i hbits. Mquina de temps / imatges despai

Autors
Bleda y Rosa, Yael Bartana, Xisco Mensua, Erick Beltrán, Jeanne Faust, Francesc Ruiz i Massimo Bartolini

Publicat per
Barcelona: Fundació Antoni Tàpies, 2006

El catàleg conté una presentació del projecte i els conceptes in progress de Registres i Hàbits. Màquina de temps / imatges d’espai, així com dels autors i les seves obres a càrrec de Nuria Enguita Mayo i Manuel Olveira Paz; un assaig breu de José Luis Pardo, Assaig sobre la manca d’espai, en què critica aspectes de la filosofia de la història de Hegel i de Marx vinculats a l’espai i el temps de cada persona, els quals emparenta amb la idea de llibertat individual i els lligams d’aquesta amb l’esfera artística en el món contemporani; a continuació es presenten les obres dels artistes que participen plegats en l’exposició -Bleda y Rosa, Yael Bartana, Xisco Mensua, Erick Beltrán, Jeanne Faust, Francesc Ruiz i Massimo Bartolini-, tots ells d’àmbits diversos i amb tècniques dissemblants com ara la música, el dibuix, la pintura, el vídeo, el collage fotogràfic, etcètera, les quals van acompanyades d’entrevistes aclaridores d’autor a autor.

Més informació

15/06/2006

Últims dies! Representacions àrabs contemporànies. L’equació iraquiana

Més informació a Programació

9/06/2006

Bagdad en llamas. El blog de una joven de Irak

Dijous, 15 juny 2006, 19 h

Presentació del llibre i taula rodona

Bagdad en llamas. El blog de una joven de Irak


L’agost de 2003 una dona de Bagdad de 24 anys, la identitat de la qual resta oculta per raons de seguretat, va començar a escriure sota el pseudònim de Riverbend un diari en línia sobre la guerra i la invasió del seu país. Premiat amb el tercer premi al Lettre Ulysses Award de 2005 i preseleccionat per al premi de no ficció Samuel Johnson de 2006, atorgat per la BBC, el bloc de Riverbend compta amb milers de lectors fidels d’arreu del món i és reconegut com una font crucial d’informació sobre la guerra i l’ocupació de l’Iraq.

L’editorial Laertes presenta Bagdad en llamas. El blog de una joven de Irak, publicació que reprodueix el primer any d’escrits de Riverbend tal com apareixen en el seu bloc. L’acte comptarà amb la presència d’Alberto Arce, politòleg i periodista, Íñigo Sáenz de Ugarte, periodista i autor del bloc Guerra eterna, Jaume Botey, professor d’història contemporània de la UAB i membre actiu de la Plataforma per a l’Alliberament i la Sobirania de l’Iraq, i Marta Selva, professora de teoria i anàlisi de films a la UAB i codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones.

Organitza: EDITORIAL LAERTES
(t) +34 932 187020
(f) +34 932 174 751
prensa@laertes.es
Auditori de la Fundació Antoni Tàpies
Entrada gratuïta

5/06/2006

Jornada de portes obertes + projecció del documental Forget Baghdad (Oblidar Bagdad)

Diumenge 18 juny 2006, 10 h - 20 h

Samir | Documental | Iraq / Suïssa | 2003 | 111 min

Forget Baghdad (Oblidar Bagdad). Samir


Guanyadora del Premi del Jurat de Locarno el 2002, Forget Baghdad explica la història de quatre jueus de Bagdad, membres del partit comunista iraquià, que van ser obligats a emigrar a Israel. Jueus a Bagdad i àrabs a Israel, les identitats dividides i la confusió de la vida dels protagonistes de la pel·lícula, ens parlen d’un profund desordre global, polític i cultural. L’obra de Samir reflexiona sobre els clixés del “jueu” i l’“àrab” en els darrers cent anys del cinema i combina aquesta reflexió amb les biografies d’uns personatges excepcionals: els escriptors Samir Naqqash, Shimon Ballas, Sami Michael, Moshe Houri i la teòrica de cinema Ella Habiba Shohat.

Horaris de projecció de Forget Baghdad: 10.30 h, 12.21 h, 14.12 h, 16.03 h i 17.54 h
Auditori de la Fundació Antoni Tàpies
Entrada gratuïta

18/05/2006

Dia Internacional dels Museus

Jornada de portes obertes

15/05/2006

Muxima

Dimecres 7 juny 2006, 21 h

Un film d’Alfredo Jaar, 2005, color, so, 36 min

Muxima


El film d’Alfredo Jaar Muxima (que significa cor en kimbundu) és un lament melangiós, una elegia cinematogràfica dedicada a la població d’Angola. Dividit en deu cantos, o poemes visuals breus, el film segueix rítmicament i conceptualment set versions diferents de muxima, una cançó popular kimbundu que l’ha inspirat. En conjunt, els cantos componen una obra que tracta, com diu Jaar, «d’una dona que es diu Muxima [...] d’una església que es diu Muxima [...] d’una cançó popular angolesa [...] [i] de res del que s’acaba de dir.»

Auditori de la Fundació Antoni Tàpies
Entrada gratuïta

Aquesta conferència està organitzada conjuntament amb el centre KRTU (Cultura, Recerca, Tecnologia, Universals) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

10/05/2006

Presentació

Dimecres 21 juny 2006, 19.30 h

Del catàleg raonat d’Antoni Tàpies

Catleg raonat dAntoni Tpies


Amb motiu de la publicació de Tàpies. Obra completa. Volum 8è. 1998-2004, l’Ateneu Barcelonès, la Fundació Antoni Tàpies i Ediciones Polígrafa es complauen a convidar-vos a la presentació dels vuit volums que fins ara configuren el catàleg raonat d’Antoni Tàpies.

L’acte tindrà lloc el proper dimecres 21 de juny de 2006 a les 19.30 h a la Sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès (C/Canuda 6, Barcelona).

El president de l’Ateneu Barcelonès, Oriol Bohigas i Guardiola, l’autora del catàleg raonat, Anna Agustí, la directora de projectes de la Fundació Antoni Tàpies, Nuria Enguita Mayo, i el director d’Edicions Polígrafa, Joan de Muga, presidiran l’acte.

10/03/2006

Nova publicació

Suturas y fragmentos. Cuerpos y territorios en la ciencia ficción

Suturas y fragmentos. Cuerpos y territorios en la ciencia ficcin

Autors
Juan Miguel Aguilera, Nalo Hopkinson, Ken MacLeod, Marika Moisseeff, José Pérez de Lama, aka osfa, http://www.ftapies.com/site/ecrire/articles_edit.php3?id_article=2895Catherine S. Ramírez, David Sánchez Rubio, Salman Sayyid, Isabelle Stengers, Gabriel Villota Toyos

Publicat per
Bruxelles: Constant vzw, 2006
Barcelona: Fundació Antoni Tàpies, 2006
Sevilla: Universidad Internacional de Andalucía-UNIA arteypensamiento, 2006

Aquesta publicació forma part del projecte Sutures i Fragments. Cossos i territoris en la ciència ficció, comissariat per Constant vzw, que va tenir lloc a la Fundació Antoni Tàpies, Barcelona (12 de març - 11 d’abril de 2004) i a la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya, Barcelona (8-31 de març de 2004). Posteriorment, aquest projecte va desenvolupar una segona part a la Universidad Internacional de Andalucía-UNIA arteypensamiento, Sevilla (17-20 de maig de 2004).
Inclou relats de ciència ficció i altres textos, basats en pràctiques diverses -filosòfiques, jurídiques, antropològiques, polítiques, artístiques- que s’alimenten de ciència ficció.

Més informació

14/02/2006

enthusiasm_arxiu_taller en Arteleku, Sant Sebastià

Noves perspectives sobre les pràctiques amateurs a l’època del capitalisme cognitiu

Coordinació:
Carles Guerra / Leire Vergara
Convidats/des:
Neil Cummings i Marysia Lewandowska, Maurizio Lazzarato, Lukasz Ronduda, Renata Salecl

Del 22 al 24 de febrer tindrà lloc a Arteleku, Sant Sebastià, el seminari enthusiasm_arxiu_taller, basat en el projecte Enthusiasm, de Neil Cummings i Marysia Lewandowska, una exposició i un arxiu de la filmografia produïda pel moviment polonès de cinema amateur d’ençà la dècada dels cinquanta fins a la meitat dels vuitanta. Enthusiasm es va inaugurar amb format expositiu al Centre for Contemporary Art de Varsòvia, on es va reforçar la subjectivitat dels cineastes amateurs en relació amb el context cultural, polític i social, i, posteriorment, es va presentar a la Whitechapel (Londres), al KW Institute for Contemporary Art (Berlín) i a la Fundació Antoni Tàpies (Barcelona), on s’oferia la possibilitat d’analitzar la força de motivació col·lectiva, com a desencadenant d’una contracultura en el sistema socialista. Ara, s’inicia una nova fase a Arteleku, on el format expositiu es transforma en un espai educatiu i actiu.

Més informació

9/02/2006

Zoom (1946)

L’exposició Móns interiors al descobert, que se celebra a la Sala d’Exposicions de la Fundació "la Caixa", Madrid (27 de gener - 2 d’abril de 2006), inclou Zoom (1946), una de les obres primerenques i emblemàtiques del fons de la col·lecció de la Fundació Antoni Tàpies.


Zoom, 1946
Oli i blanc d’Espanya sobre tela
65 x 54 cm

L’exposició comissariada pel professor Jon Thompson, de la Goldsmith School de Londres, assistit per Monika Kinley, pretén desmuntar molts dels mites que envolten els creadors marginals, tot confrontant l’obra d’artistes coneguts amb la d’alguns outsiders. La mostra itinerarà posteriorment a la Whitechapel Gallery, Londres (26 d’abril - 2 de juliol de 2006) y a l’Irish Museum of Modern Art, Dublín (25 de juliol - 15 d’octubre de 2006).

30/11/2005

Representacions Àrabs Contemporànies a Sevilla i Berlín

Representacions àrabs contemporànies. L’equació iraquiana es va iniciar amb un seminari a la Universidad Internacional de Andalucía-UNIA arteypensamiento (14-16 de novembre de 2005) amb conferències a càrrec del novel·lista Ali Bader, el periodista Käis Al Azzawi i el sociòleg Pierre-Jean Luizard, entre d’altres. El projecte va continuar com una plataforma per a la presentació de pel·lícules i vídeos documentals, llargmetratges, retrats audiovisuals, materials fotogràfics d’arxiu, llibres i revistes, retransmissions de televisió via satèl·lit, intervencions artístiques i altres activitats com ara lectures literàries, conferències i debats. Aquesta nova fase del projecte s’exposà al KW Institute for Contemporary Art de Berlín (18 de desembre de 2005 - 26 de febrer de 2006), i continua ara amb la presentació a la Fundació Antoni Tàpies en la qual s’afegeixen noves aportacions.

Representacions àrabs contemporànies és un projecte a llarg termini que inclou seminaris, presentacions de treballs de diferents autors-artistes plàstics, arquitectes, escriptors, intel·lectuals i poetes-, pràctiques performatives i publicacions, amb la intenció de facilitar la producció, la circulació i els intercanvis entre els diversos centres culturals del món àrab i la resta del món. Així, aquest projecte intenta abordar situacions i contextos heterogenis, de vegades antagònics i conflictius, adquirir un coneixement més precís del que passa actualment a diverses zones del món àrab, plantejar les dimensions complexes del fet estètic en relació amb les situacions socials i polítiques, i ajudar a reflexionar amb més profunditat sobre el paper que tenen avui les pràctiques culturals als nostres països i en les nostres circumstàncies.

Actualment, Iraq i l’Orient Mitjà són territoris essencials per a la comprensió de la cultura contemporània; en un moment fonamental de la globalització econòmica i política, la situació de guerra en què viu Iraq és complexa, alhora que el país es troba en una precarietat devastadora. Quina mena de discurs es pot articular ara a l’Iraq? De fet, l’interès del país o de la zona també té a veure amb fer visibles construccions específiques d’allò que és modern, rearticular temporalitats no canòniques, però sí centrals en aquestes societats, la necessitat de trobar noves eines per analitzar dinàmiques, velocitats i configuracions inèdites, amb ressonàncies més enllà del mateix Orient Mitjà. Alguns dels objectius del projecte són donar suport a plataformes crítiques progressistes ja existents i participar en la seva consolidació perquè siguin encara efectives i vives, i no solament temporals.

Representacions àrabs contemporànies és un projecte a llarg plaç dirigit per Catherine David, organitzat i produït per la Fundació Antoni Tàpies, Barcelona; Arteleku-Diputación Foral de Gipuzkoa i Universidad Internacional de Andalucía-UNIA arteypensamiento. Representacions àrabs contemporànies. L’equació iraquiana ha estat produïda conjuntament amb el KW Institute for Contemporary Art, Berlín, i el centro de las artes de Sevilla, i ha comptat amb el suport del Kulturstiftung des Bundes i del Ministerio de Cultura de España.

30/11/2005

Obres de la Col·lecció de la Fundació Antoni Tàpies a la Fundació Joan Miró

La exposició Mestres del collage. De Picasso a Rauschenberg, comissariada per Diane Waldman, que té lloc a la Fundació Joan Miró (26 de novembre de 2005 - 26 de febrer de 2006), inclou 3 obres que pertanyen al fons de la col·lecció de la Fundació Antoni Tàpies.

Creu de paper de diari (1946-1947)

Relleu amb cordes (1963)

Ascens-Descens (1997)