Logo Fundació Antoni Tàpies

Notícies

26/09/2017

Tancat per canvi d’exposició

Amb motiu de les tasques de muntatge de la propera exposició "Susan Meiselas. Mediacions", que tindrà lloc del 11 d’octubre del 2017 al 14 de gener del 2018, la Fundació Antoni Tàpies romandrà tancada. El 10 d’octubre a les 19h s’inaugurarà la nova mostra.

Accés a la Biblioteca només amb cita prèvia i per la porta lateral dreta (clicant al timbre). Podeu concertar una cita aquí o trucant al 934 870 315 .


^ Pujar

19/05/2016

Jornada de portes obertes a la Fundació Antoni Tàpies

La Fundació Antoni Tàpies celebrarà una jornada de portes obertes el dissabte 24 de setembre de les 10.00 a les 19.00h amb motiu de la festivitat de La Mercè.


^ Pujar

18/05/2016

Dia i Nit dels Museus 2016 a la Fundació Antoni Tàpies

La Fundació Antoni Tàpies celebra, un any més, el Dia Internacional dels Museus, el proper dimecres 18 de maig de 2016, oferint una jornada de portes obertes de les 10h a les 19h, i La Nit dels Museus, el proper dissabte 21 de maig de 2016, amb accés lliure al museu de les 19h a la 1h i una sèrie de visites guiades gratuïtes a les diverses exposicions i seccions de la institució. El públic que s’acosti a la Fundació podrà gaudir de les exposicions Documents d’acció. Obres de les col·leccions Denney i Cordier (1947-1965) i Antoni Tàpies. Col·lecció, 1955-1965.

Visites comentades gratuïtes programades per La Nit dels Museus 2016:

Durada: 50 min. | Places: 25 persones per grup/visita. | Inscripció: No es fa reserva prèvia. Les inscripcions es faran segons l’ordre d’arribada a recepció a partir de les 19.00 h. | Idioma: les visites són en català a excepció de la visita a l’edifici de les 20,30h i de la visita a les exposicions de les 22,30 h que són en castellà.

A les 19,30 h.:
Visita comentada a l’exposició Antoni Tàpies. Col·lecció, 1955-1965, a càrrec de Núria Homs, conservadora de la Fundació i comissària de l’exposició. (Visita en català)

A les 20.00 h.:
Visita comentada i mostra d’exemplars a la Biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies, a càrrec de Glòria Domènech, responsable de la Biblioteca. (Visita en català). Màxim 15 persones.

A les 20,30 h:
Visita comentada a l’edifici de la Fundació Antoni Tàpies, a càrrec de Rosa Eva Campo, responsable del Servei Educatiu. (Visita en castellà)

A les 21.00 h:
Visita comentada al taller de Conservació i Restauració, a càrrec de Mònica Marull, responsable de la Conservació tècnica. (Visita en català). Màxim 15 persones.

A les 21,30 h:
Visita comentada a les exposicions temporals i Col·lecció. Visita guiada a Antoni Tàpies. Col·lecció, 1955-1965 i Documents d’acció. Obres de les col·leccions Denney i Cordier. (Visita en català)

A les 22.00 h:
Visita a l’Arxiu de la Fundació Antoni Tàpies, a càrrec de Núria Solé Bardalet, responsable de l’Arxiu. (Visita en català). Màxim 15 persones.

A les 22,30 h:
Visita comentada al voltant dels espais i la història de la Fundació Antoni Tàpies, a càrrec de Carles Guerra, director de la Fundació. (Visita en català)

Visita comentada a les exposicions temporals i Col·lecció. Visita guiada a Antoni Tàpies. Col·lecció, 1955-1965 i Documents d’acció. Obres de les col·leccions Denney i Cordier. (Visita en castellà)

A les 23 h
Visita comentada a l’edifici de la Fundació Antoni Tàpies, a càrrec de Maria Sellarès, responsable del Servei Educatiu. (Visita en català)

A les 23,30 h
Visita comentada a les exposicions temporals i Col·lecció. Visita guiada a Antoni Tàpies. Col·lecció, 1955-1965 i Documents d’acció. Obres de les col·leccions Denney i Cordier. (Visita en català)

Activitat per a famílies:

La petita nit
En el marc de La Nit dels Museus, un gran nombre de centres museístics de tota Europa obriran les portes en horari nocturn. A fi que els nens i nenes també puguin participar en aquesta iniciativa, la Fundació organitza La petita nit, una activitat per a famílies al voltant de l’exposició Documents d’acció. Obres de les col·leccions Denney i Cordier.

Calendari: dissabte 21 de maig de 2016, a les 20.00 h. Durada: 1 h. Idioma: català. | Grup d’edat: nens i nenes de 6 a 12 anys i els seus acompanyant. | Preus: Gratuïta. | Places limitada a 30 persones aprox., incloent nens, nenes i adults. Inscripció a partir de les 19.30, segons l’arribada.


^ Pujar

29/01/2016

Arxiu de la Fundació Antoni Tàpies

L’Arxiu de la Fundació Antoni Tàpies romandrà tancat del 15 de febrer al fins al 20 de març per trasllat. Perdoneu les molèsties.


^ Pujar

8/10/2015

La Fundació Antoni Tàpies lamenta el decés d’Anna Agustí

La Fundació Antoni Tàpies comunica amb tristesa el decés d’Anna Agustí, el passat diumenge 4 d’octubre del 2015, a l’edat de seixanta-un anys. Historiadora de l’art i especialista en l’obra de Tàpies, Agustí és editora de vuit volums de l’obra completa original d’Antoni Tàpies (1988-2004), i deixa enllestit el novè (2005-2011, pendent de publicació). La Fundació Antoni Tàpies lamenta la seva pèrdua i mostra el seu condol als familiars i amics.
^ Pujar

30/06/2015

Carles Guerra, nou director de la Fundació Antoni Tàpies

Notícia del nomenament i recull de premsa

Carles Guerra Rojas ha estat nomenat nou Director de la Fundació Antoni Tàpies pel Patronat de la institució, d’acord amb la resolució unànime de la Comissió d’experts que ha avaluat les diferents candidatures presentades en el Concurs públic internacional. La Comissió d’experts estava formada per Xavier Antich, Manuel Borja-Villel, Josep Maria Carreté Nadal, Catherine David, Llucià Homs, Pere Portabella i Toni Tàpies.

Recull de premsa sobre el nomenament de Carles Guerra com a nou director de la Fundació Antoni Tàpies

Carles Guerra (Amposta, 1965) és doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i va ampliar estudis al Media Studies Department de The New School for Social Research de Nova York. La seva carrera professional s’ha desenvolupat en els àmbits del comissariat d’exposicions, la crítica d’art, la producció visual, la docència i la recerca acadèmica. L’any 2004 va ser nomenat Director de la Primavera Fotogràfica de Catalunya. Ha estat Director de la Virreina Centre de la Imatge a Barcelona des de l’any 2009 fins a l’any 2011 i Conservador en Cap al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) entre 2011 i 2013. La seva obra i recerques investiguen els aspectes dialògics de la pràctica artística i de les polítiques culturals del postfordisme. És professor d’Estructures Socials i Tendències Culturals a la Universitat Pompeu Fabra, i ha estat membre del Greenroom Project dedicat a l’anàlisi de les pràctiques documentals contemporànies al Center for Curatorial Studies de Bard College de Nova York. Així mateix, ha estat professor invitat a nombroses institucions i universitats. Entre d’altres, ha tingut cura d’exposicions com Art & Language Uncompleted. The Philippe Méaille Collection (2014), Nitrat. Xavier Ribas (2014), 1979. Un monument a instants radicals (2011), Antifotoperiodisme (2010), Esto no es una exposición (2008), Zona B: Als marges d’Europa (2007), Cinema de situació. Joaquim Jordà (2006), Després de la notícia. Documentals postmèdia (2003), Deixar de fer una exposició. Perejaume (1999), i és autor del vídeo-assaig N de Negri (2000) així com de nombrosos textos, assajos i publicacions.
Ha format part del consell assessor del suplement Cultura/s publicat per La Vanguardia i ha estat membre del consell de redacció de la publicació Desacuerdos publicada per la UNIA, el MACBA i el MNCARS. Ha estat vocal del Consell d’Administració de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB), i l’any 2011 va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona en la modalitat d’arts visuals (per l’exposició Antifotoperiodisme).ACTA DE LA COMISSIÓ D’EXPERTS DEL CONCURS INTERNACIONAL PER PROVEIR LA PLAÇA DE DIRECCIÓ DE LA FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES

La Comissió d’experts constituïda per resoldre el Concurs internacional per proveir la plaça de Direcció de la Fundació Antoni Tàpies, després d’analitzar i d’avaluar les vint candidatures presentades i de reunir-se, en una primera fase de selecció, el dia 1 de juny de 2015, i, en una segona fase d’entrevistes als candidats finalistes, el dia 26 de juny, ha acordat per unanimitat (amb els 7 vots particulars dels seus membres) proposar al Patronat de la institució el nomenament de Carles Guerra Rojas com a Director de la Fundació.

La Comissió d’experts vol fer constar l’altíssim nivell d’algunes de les candidatures presentades, tant pel molt competent i experimentat perfil dels professionals i les professionals que els signaven, com pel rigor, l’ambició i la solvència de les propostes concretes desenvolupades amb què concorrien al Concurs.

D’altra banda, la Comissió d’experts vol explicitar que per elevar aquesta proposta al Patronat de la Fundació ha tingut en compte que el candidat compleix tots els requisits determinats a les Bases de la convocatòria pública, i que, a més, ha obtingut la millor valoració, entre les diferents candidatures presentades, pel que fa als mèrits que calia avaluar d’acord amb les Bases esmentades.

En aquest sentit, la Comissió d’experts vol destacar, entre els mèrits que s’han tingut especialment en compte a l’hora de decidir-se per aquesta candidatura, els següents:

- La solvència de la seva formació acadèmica i professional, així com els coneixements suficients exigits per al desenvolupament de les responsabilitats que, d’acord amb els Estatuts de la Fundació, estan vinculades al càrrec de direcció de la Fundació. Apart del conjunt, la profunditat i la coherència de la seva trajectòria de formació, s’ha tingut en compte com a mèrits especials part de la seva formació (Master en Media Studies per la New School for Social Research de Nova York) i la seva titulació (Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona), així com la seva experiència com a professor a la Universitat Pompeu Fabra i al Center for Curatorial Studies del Bard College de Nova York. S’ha valorat també l’amplitud, el rigor i l’interès de la seva obra publicada com a crític d’art i assagista.

- L’avaluació molt positiva de la seva experiència professional en l’àmbit dels museus i centres d’art contemporani, com a responsable i com a comissari, la qual pot garantir que la Fundació mantingui el prestigi com a institució de referència local, nacional i internacional, i que han de permetre desenvolupar la política d’exposicions i activitats d’acord amb la finalitat de la Fundació formalitzada en els Estatuts. Especialment, s’ha tingut en compte la seva experiència com a Director de la Primavera Fotogràfica, com a Director de La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona i com a Conservador en Cap del MACBA, així com el conjunt d’exposicions comissariades i d’activitats dirigides, i les institucions en què aquests projectes s’han portat a terme, a part de les ja esmentades. En el mateix sentit, s’ha fet una valoració positiva de la seva experiència de treball en equip i de lideratge, de la seva capacitat de comunicació, negociació, planificació i presa de decisions.

- El seu coneixement de l’obra d’Antoni Tàpies i de la trajectòria de la Fundació, així com la precisió en la valoració i el diagnòstic que ha fet de la situació actual de la institució en el context local i global. A banda del seu coneixement en profunditat de l’obra de Tàpies s’ha valorat especialment la seva anàlisi i diagnosi de la trajectòria de la Fundació durant els seus primers vint-i-cinc anys, i la capacitat de presentar un nou projecte que permeti donar-li un impuls renovat sense renunciar a la seva història i a l’aspecte més singular de les seves aportacions públiques, aprofundint en algunes de les línies fortes desenvolupades fins ara.

- L’encert, el rigor, l’atractiu i l’operativitat del seu projecte a partir d’una proposta de programació diversa, innovadora i atractiva per a la Fundació. S’ha valorat d’una manera molt especial l’articulació de la proposta en tres nivells que fan referència a la preservació del fons de la Fundació i la seva divulgació; la proposta de programació de continguts, exposicions i activitats públiques; i la proposta d’intervencions en el modelatge de la institució. De la mateixa manera, s’ha valorat l’encert en el disseny projectiu de l’horitzó de la Fundació per als pròxims anys, tant pel que fa a l’ambició de la proposta per a la institució, al seu treball en xarxa i la seva vinculació amb altres espais, col·lectius i entitats, com en allò que afecta la dimensió més pragmàtica i operativa d’aquesta proposta, vinculada a la gestió i a la millora dels recursos.

- El reconeixement de la seva capacitat per construir i desenvolupar xarxes de relacions i complicitats per poder desenvolupar i articular projectes. S’han valorat en aquest sentit aspectes significatius del seu currículum, com ara l’impuls i la participació en la xarxa europea Culture@Work (formada pel Lisbon Consortium, la Universitat de Copenhage i el MACBA), i la seva participació en projectes amb molt diverses institucions artístiques i museístiques (com ara la Fundació Antoni Tàpies, el MACBA, el CCCB, ARTIUM, l’IVAM, el CA2M, el Lieven Gevaert Research Center for Fotografy de Bèlgica, el Musée d’Art Moderne de la Ville de París, el Bluecoat Liverpool, el Jeu de Paume de París i la Fundació Serralves d’Oporto, entre molts d’altres) i amb una xarxa molt notable d’universitats de tot el món, com ara, a part de les catalanes, a Princeton, Mèxic, Ginebra, Estocolm, Copenhage, Lisboa, Londres i Zurich, entre d’altres.

- La constatació del seu coneixement i les seves vinculacions amb el medi cultural i artístic català, espanyol i internacional, amb especial valoració de la dimensió internacional dels centres i les institucions amb què ha col·laborat (Shenkar Forum for Culture de Tel Aviv; Helsinki Photography Biennal; Museo Carrillo Gil de Mèxic D. F.; Wiels Contemporary Art Center de Brusel·les; School of Fine Arts i Bildmuseet d’Umeà, Suècia, entre molts altres).

- L’avaluació positiva de la seva capacitat per dirigir la gestió econòmica de la Fundació i les propostes per estimular i coordinar iniciatives vinculades a l’increment de recursos propis i al desenvolupament de programes de mecenatge i patrocini.

Per acabar, la Comissió d’experts es posa a disposició del Patronat de la Fundació Antoni Tàpies per si aquest considera necessari un major aclariment sobre qualsevol dels aspectes o valoracions avaluats durant les diverses fases del Concurs i formulats sintèticament aquí.

En la ciutat de Barcelona, el dia 26 de juny de 2015

[Signat per Xavier Antich, Manuel Borja-Villel, Josep Maria Carreté, Catherine David, Llucià Homs, Pere Portabella i Toni Tàpies Barba]


^ Pujar

27/02/2015

Reducció de preu

Durant la primera setmana de les exposicions Maria Lassnig i Antoni Tàpies. Col·lecció, #10 el preu de l’accés a la Fundació Antoni Tàpies serà de 4 euros per al públic general.


^ Pujar

1/02/2015

Atenció!

Per canvi d’exposició la Fundació Antoni Tàpies romandrà tancada el dia 17 de febrer de 2015.


^ Pujar

3/02/2014

“Retrospectiva” de Xavier Le Roy també al Pompidou

El proper 19 de febrer, viatja al Centre Pompidou de París, l’exposició “Retrospectiva” de Xavier Le Roy, una coproducció de la Fundació Antoni Tàpies que es va poder veure a Barcelona entre els mesos de febrer i abril del 2012.

“Retrospectiva” de Xavier Le Roy és una exposició concebuda com una coreografia d’accions que duen a terme una sèrie d’intèrprets durant tot el període expositiu. Aquestes accions componen situacions que permeten explorar la manera com usem, consumim o produïm temps.

Basada en coreografies individuals de Xavier Le Roy creades entre el 1994 i el 2010, aquesta exposició fa servir el concepte de retrospectiva més com a mode de producció que com a mostra de la trajectòria d’un artista. L’exposició pretén reformular elements coreogràfics d’una tria de peces en accions en viu en les quals s’intersequen les estructures teatral i museística.


^ Pujar

13/12/2013

Aquest Nadal regala Tàpies

La botiga de la Fundació Antoni Tàpies us oferiex un ampli ventall de productes i litografies inspirats en l’obra d’Antoni Tàpies.

Aquestes festes, no t’oblidis de passar per la llibreria-botiga de la Fundació Antoni Tàpies a l’hora de fer els teus regals de Nadal. Hi trobaràs un important fons de publicacions de i sobre Antoni Tàpies, així com les publicacions de la Fundació editades amb motiu dels projectes que tenen lloc al museu des de 1990.

La llibreria-botiga de la Fundació també ofereix una sèrie d’articles de regal exclusius amb aplicacions de grafismes d’Antoni Tàpies; una selecció d’obra gràfica i cartells de l’artista; postals i articles de papereria amb dissenys de la Fundació.

Si vols descarregar-te el catàleg complet de productes de la botiga, por fer-ho aquí.

I clicant aquí, et descarregaràs el catàleg complet d’obra gràfica d’Antoni Tàpies disponible a la botiga.

Web de la botiga online.


^ Pujar

26/11/2013

Cierre por la preparación del concierto

A causa de la preparación del concierto de música clásica japonesa contemporánea que tendrá lugar hoy, la Fundació Antoni Tàpies permanecerá cerrada entre las 17.00h y las 19.00h. A las 19.30 se iniciarán los parlamentos de personalidades y a las 20.15 h el recital. Estáis todos invitados. Entrada libre y aforo limitado.

Os recordamos que la conferencia del Dr. Soichi Hirai, comisario del Museo de Arte Moderno de Kyoto, prevista para hoy, ha quedado anulada por motivos ajenos a la organización. Disculpad las molestias.
^ Subir

26/11/2013

Tancament per la preparació del concert

A causa de la preparació del concert de música clàssica japonesa contemporània que tindrà lloc avui, la Fundació Antoni Tàpies restarà tancada entre les 17.00h i les 19.00h. A les 19.30 s’inciaran els parlaments de personalitats i a les 20.15 h el recital. Hi esteu tots convidats. Entrada lliure i aforament limitat.

Us recordem que la conferència del Dr. Soichi Hirai, comisari del Museu d’Art Modern de Kyoto, prevista per avui ha quedat anul·lada per motius aliens a l’organització. Perdoneu les molèsties.
^ Pujar

16/10/2013

Llibre de condol a Miquel Tàpies

La Fundació Antoni Tàpies comunica amb tristesa el decés de Miquel Tàpies i Barba, el passat dissabte 12 d’octubre, a l’edat de cinquanta-dos anys. Era el fill petit de l’artista, i va ser Director de la Fundació Antoni Tàpies de 1990 a 2010, i President de la Fundació Antoni Tàpies de 2008 a 2011.

Des de dimarts 15 d’octubre, la Fundació Antoni Tàpies ha disposat a la seva recepció un llibre de condol a disposició de qui vulgui deixar el seu testimoni. També s’ha activat un llibre de condolències en línia.

La Fundació Antoni Tàpies dedicarà un homenatge al que va ser, des dels inicis de la Fundació, juntament amb l’artista Antoni Tàpies, el seu principal impulsor i responsable. Es comunicarà aviat la data i el contingut d’aquest homenatge.


^ Pujar

23/05/2013

Atenció!

Per canvi d’exposició la Fundació Antoni Tàpies romandrà tancada des del dia 10 fins al 20 de juny de 2013.

Propere exposició:
Tàpies. Des de l’interior
^ Pujar

22/05/2013

Homenatge del Palau de la Música

El Palau de la Música Catalana homenatjarà la figura d’Antoni Tàpies amb una exposició de l’obra de l’artista que podrà visitar-se del 24 de maig al 5 de juny.

Per a l’ocasió, la Fundació Antoni Tàpies ha col·laborat cedint les obres Crani 376 (1987), Carrer de Wagner (1988) i Cap embenat I (1989) pertanyents a la seva col·lecció. L’ homenatge es produirà amb motiu del bicentenari de Richard Wagner i en el marc de “Diàleg amb les Arts”, un projecte iniciat el 2012 pel Palau de la Música que fusiona diverses disciplines artístiques.

Richard Wagner fou un dels compositors pels quals tingué una especial predilecció Tàpies, qui atret per la ideologia estètica del romanticisme i del postromanticisme alemany, considerava la música com un mitjà expressiu molt pur i amb un gran poder evocador.


^ Pujar

2/05/2013

Atenció!

Per canvi d’exposició la Fundació Antoni Tàpies romandrà tancada des del dia 23 fins al 31 de maig de 2016.


^ Pujar

12/11/2012

Nova Botiga Online

La Fundació Antoni Tàpies posa en marxa la seva nova Botiga Online, amb la qual els usuaris tindran la possibilitat d’estar informats constantment de les novetats editorials i de merchandaising, així com de les diferents ofertes a través de la newsletter.

Tanmateix, la nova Botiga Online permetrà una compra molt més fàcil i ràpida, garantint la seguretat de les dades del comprador a través de tpv virtual i paypal.

La llibreria-botiga de la Fundació Antoni Tàpies disposa d’un fons important de publicacions de i sobre Antoni Tàpies i la seva obra. També s’hi poden trobar les publicacions que la Fundació edita amb motiu dels projectes que tenen lloc al museu des de 1990, així com un recull de llibres relacionats amb l’exposició en curs. Així mateix, ofereix una sèrie d’articles de regal exclusius, curosament escollits i elaborats, amb aplicacions de grafismes d’Antoni Tàpies; una selecció d’obra gràfica i cartells de l’artista; postals i articles de papereria amb dissenys de la Fundació.


^ Pujar

8/11/2012

Retrospectiva de Xavier Le Roy a Rennes

Del 8 al 24 de novembre, el Centre Européen Théâtral et Chorégraphique de Rennes, acull l’exposició "Rétrospective" del coreògraf francès Xavier le Roy, que va poder veure’s a la Fundació Antoni Tàpies de febrer a abril de 2012.

"Retrospectiva" de Xavier Le Roy es tracta d’una exposició concebuda com una coreografia d’accions que duen a terme una sèrie d’intèrprets durant tot el període expositiu. Aquestes accions componen situacions que permeten explorar la manera com usem, consumim o produïm temps.

Més informació Aquí.


^ Pujar

3/10/2012

La Fundació Antoni Tàpies presenta el projecte Prototips en codi obert a la Quam 2012

El proper dissabte 6 d’octubre a les 13.15 h, Laurence Rassel, Linda Valdés i Oriol Fontdevila participaran a la Quam 2012 organitzada per l’ ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, amb la intervenció Obrir els prototips en la qual hi presentaran el projecte Prototips en codi obert. Es tracta d’una xarxa de treball que té el seu desenvolupament en el marc de la plataforma Arts combinatòries de la Fundació Antoni Tàpies, i amb la que s’implica a diferents grups, organitzacions i centres d’educació en la realització de projectes d’investigació i intervenció a l’entorn de les pràctiques culturals i artístiques contemporànies.

El Quam 2012, sota el nom de Mecanismes de porositat. Art-Educació-Territori, vol ser un espai d’anàlisi, de debat i de trobada a partir de projectes en que es relacionen l’àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies, les pràctiques educatives i les seves incidències en el context social.

Durant la seva intervenció, doncs, Laurence Rassel, Linda Valdés i Oriol Fontdevila s’interrogaran sobre en quina mesura l’arxiu històric d’una institució cultural pot esdevenir una eina per al desenvolupament de projectes col·laboratius, i sobre si la investigació i la reflexió a l’entorn de la producció cultural poden desencadenar nous escenaris d’interrelació dels museus amb la societat.


^ Pujar

28/09/2012

Primera sessió del Laboratori de Tècnics Municipals d’Arts Visuals

El proper dilluns 1 d’octubre es celebrarà a la seu de la Fundació Antoni Tàpies, la primera sessió del Laboratori de Tècnics Municipals d’Arts Visuals. Es tracta d’una iniciativa que vol generar un espai de col·laboració entre tècnics d’arts visuals, per a la investigació, la professionalització i el treball en xarxa dels seus membres, a partir d’iniciatives i programes d’arts visuals que s’han estat realitzant els darrers anys en l’àmbit local.

La primera sessió d’aquest laboratori organitzat conjuntament per la Fundació Antoni Tàpies i el Programa d’Arts Visuals de l’Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, portarà per títol Com documentem la pràctica cultural i artística que té lloc als municipis? Quina memòria generem al seu entorn? i girarà al voltant d’una reflexió conjunta a l’entorn dels processos de memòria i arxiu que tenen lloc en relació amb les arts contemporànies, així com també del paper que hi poden tenir les noves tecnologies, a partir del cas del projecte Arts combinatòries de la Fundació Antoni Tàpies.

En aquesta primera sessió hi participaran Laurence Rassel, directora de la Fundació Antoni Tàpies, Núria Solé, responsable d’Arxiu i documentació de la Fundació, i Linda Valdés, responsable del Web de la Fundació i coordinadora de Prototips en codi obert.

Més informació


^ Pujar

21/09/2012

Ibon Aranberri i Imogen Stidworthy a la Biennal de Busan

Ibon Aranberri i Imogen Stidworthy, que durant 2011 i 2012 varen exposar els seus treballs a la Fundació Antoni Tàpies, formen part dels artistes que participaran a la biennal que es celebrarà a la ciutat coreana des de el proper 22 se setembre i fins al 24 de novembre.

En el primer cercle, va ser el projecte que Imogen Stidworthy va presentar a la Fundació Antoni Tàpies des d’octubre de 2011 fins al febrer del 2012. En aquest, a través de les obres d’una vintena d’artistes, una exposició es proposava explorar la trobada, l’embolic i la transferència de significats entre llenguatges, i el moviment d’una sèrie de termes a uns altres, així com les idees d’opacitat i de resistència relacional.

Per la seva part, el treball d’Ibon Aranberri que es presentà sota el títol d’Organigrama, es va poder veure a la Fundació de gener a maig del 2011. L’exposició plantejava un relat en el qual, sota una complexió unitària, es sedimentaven i es confrontaven diverses sèries de treballs realitzats per l’artista en les últimes dècades i d’altres especialment produïts per l’ocasió.

Més informació sobre la Biennal de Busan Aquí.


^ Pujar

30/07/2012

Condol per la mort de Chris Marker

La Fundació Antoni Tàpies expressa el seu condol per la mort del cineasta, escriptor i fotògraf francès Chris Marker, que finí aquest dilluns 30 de juliol a l’edat de 91 anys.

La Fundació Antoni Tàpies va dedicar una exposició al seu treball l’any 1998, la qual va constar d’un cicle de pel·lícules realitzades entre els anys 1962 i 1996, així com de tres instal·lacions creades per l’artista al llarg de la dècada de 1990: Zapping Zone (1990-1997), Immemory (1997) i Roseware (1998).
^ Pujar

23/07/2012

Versió beta del projecte Arts combinatòries de la Fundació Antoni Tàpies

La Fundació Antoni Tàpies ja ofereix operativa i en línia la versió beta del seu projecte Arts combinatòries. Aquesta innovadora iniciativa a Internet pretén compartir, a partir d’un arxiu digital, els més de vint anys de recorregut de la Fundació Antoni Tàpies, indexant els diferents documents que han generat les activitats de la institució. En aquest sentit, el projecte preserva i difon a Internet els documents i materials rellevants del museu, així com els recursos educatius, per facilitar així la tasca dels investigadors i l’experimentació a l’entorn de l’art contemporani i de l’obra d’Antoni Tàpies.

El desenvolupament de la plataforma web es realitza íntegrament mitjançant software lliure, conté els documents digitalitzats oberts a la consulta, i convida a l’ús i a la trobada proposant eines d’edició. La plataforma també s’ha dissenyat adaptada a tots els públics. Aquest projecte, per tant, es desenvolupa en interacció amb els/les usuaris/àries de diferents perfils, en el marc d’una xarxa de treball anomenada ’Prototips en codi obert’, integrada en el marc de la difusió de l’arxiu conduïda per l’equip de la Fundació Antoni Tàpies.

A través d’aquesta xarxa s’implica diferents grups, organitzacions i centres d’educació en la realització de projectes d’investigació i d’intervenció a l’entorn de les pràctiques culturals i artístiques contemporànies. L’objectiu final del projecte Arts combinatòries és transformar l’esquema clàssic d’informació unidireccional en un de multidireccional, i generar informació d’anada i de tornada. Es tracta d’oferir material i rebre’l transformat; es tracta d’enriquir els continguts permetent diferents connexions i diferents contextos. En aquest sentit, els documents digitalitzats inclosos en aquest espai de treball en línia són els que han estat generats per les activitats, incloent-hi les obres de la col·lecció de la Fundació. Són objectes, fotos, esquemes tècnics, formularis, catàlegs, articles de premsa, informes de restauració, correspondència, etc. Finalment, la plataforma Arts combinatòries ha de servir també per connectar entre si diferents pràctiques de la Fundació (producció, comissariat, col·lecció, conservació, biblioteca, publicació) que generalment només troben visibilitat en forma d’"objectes" acabats: programes, llibres, fotos d’exposició, fotos d’obres.

Alguns dels aspectes que proposa la nova plataforma Arts combinatòries són l’obertura d’un espai de consulta de l’arxiu a la seu de la Fundació, accessible a tots públics, la digitalització dels documents continguts a l’arxiu i la creació de continguts digitals que responen a les normes d’interoperativitat entre els formats i les diferents plataformes de gestió de l’arxiu, el museu i la biblioteca (normes ’Open Access’ i estàndards oberts). A més, es complementa l’acció amb una comunicació clara de l’estatut legal dels documents digitalitzats, que ha de permetre definir l’ús que se’n pot fer, respectant els límits, les possibilitats i les excepcions dels drets d’autor (usos que poden anar de la simple consulta a la modificació dels documents).

Aquesta versió beta estarà en fase de prova durant el proper semestre, i des d’ara es pot visitar i utilitzar les seves funcionalitats en crear un usuari. Actualment hi ha dos expedients disponibles per a la consulta: el de l’exposició Els cartells de Tàpies i l’esfera pública i l’expedient del llibre d’artista d’Antoni Tàpies Anul·lar. Us animem a consultar aquest nou arxiu i a fer-vos-en usuaris.

Enllaç a la plataforma: www.fundaciotapies-ac.org
Més informació sobre el projecte
Informació de com funciona


^ Pujar

22/06/2012

Retrospectiva de Xavier Le Roy a la Casa Encendida

Avui 22 de juny es presenta a Madrid "Retrospective" de Xavier Le Roy, a la seu de la Casa Encendida-Caja Madrid Obra Social. La sorprenent exposició dels treballs de l’artista coreogràfic francès, que es va poder veure a la Fundació Antoni Tàpies entre els mesos de febrer i abril d’aquest any, es podrà visitar a Madrid des de les 10.00 h fins a les 15.00 h en el marc de la desena edició del festival In-Presentable.
^ Pujar

10/05/2012

L’obra de Tàpies a la Fundació Cristino de Vera

Els dies 28 i 29 de maig, Rosa Eva Campo, coordinadora dels projectes educatius de la Fundació Antoni Tàpies, impartirà un curs sobre l’apropament educatiu a l’art contemporani, a partir de les experiències impulsades per la Fundació Antoni Tàpies per a donar a conèixer l’obra i el pensament de l’artista.

El curs s’emmarca en les les activitats que la Fundación Cristino de Vera-Espacio Cultural CajaCanarias, de San Cristóbal de La Laguna, desenvolupa amb motiu de l’exposició Antoni Tàpies, que conté una selecció d’obres de l’artista que pertanyen a col·leccions canàries tant públiques com privades, i que podrà veure’s fins al proper 7 de juliol.

Més informació sobre el curs Aquí.

Més informació sobre l’exposició Aquí.


^ Pujar

26/03/2012

Pere Noguera. Històries d’arxiu (1974-2011) premi ACCA 2011 de la Crítica d’Art

Els Premis de la Crítica d’Art de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) són proclamats anualment, des de 1982, per l’Assemblea General de l’ACCA a partir d’un debat obert i lliure sobre les exposicions, les iniciatives i els fets més remarcables de la temporada artística. Els guardons, que tenen un caràcter honorífic, consisteixen en un diploma amb el símbol que Joan Miró va crear expressament per a l’ACCA.

Enguany, el premi a la millor exposició d’art contemporani serà concedit a la mostra Pere Noguera. Històries d’arxiu (1974-2011), comissariada per Pilar Parcerisas, exhibida a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona entre maig i setembre de 2011. A la Fundació Antoni Tàpies, per programar un projecte de recerca de Pere Noguera, basat en la imatge, la memòria i l’arxiu, que consolida el compromís d’aquesta institució amb l’arxiu com a dimensió estètica, en el qual ha esdevingut un referent.

A Pilar Parcerisas, per descobrir i posar a l’abast del públic un treball artístic de Noguera poc conegut, emplaçar-lo en el context estètic just i actual, i posar-lo en valor com a referent històric pioner. A Pere Noguera, per la seva recerca al voltant de la imatge fotogràfica i fílmica com a memòria, temps i procés a partir d’arxius trobats, per revelar alhora els processos de manipulació i construcció de la imatge, i per la disposició en l’espai d’un treball que ha estat un work in progress des de la dècada de 1970 fins a l’actualitat.


^ Pujar

22/03/2012

Club de lectura sobre Jesús Moncada

Inscripció oberta

Pere Calders i Jesús Moncada van coincidir a l’editorial Montaner i Simon (seu actual de la Fundació Antoni Tàpies) a la darreria de la dècada de 1960 i durant la de 1970. Amb la voluntat de recordar el pas d’aquests dos escriptors per l’editorial Montaner i Simon, la Fundació Antoni Tàpies ha organitzat uns clubs de lectura entorn de la seva obra. Ja està obert el plaç d’incripció al Club de lectura sobre Jesús Moncada, que s’iniciarà a l’abril de 2012.

Informació i inscripcions: 932 075 862 / reserves@ftapies.com.

Llegir més


^ Pujar

11/02/2011

Participació de la Fundació Antoni Tàpies en el projecte Digitising Contemporary Art (DAC)

La Fundació Antoni Tàpies digitalitzarà vint-i-cinc llibres d’artista d’Antoni Tàpies que fins ara havien romàs fora del domini públic, en el marc del projecte europeu Digitising Contemporary Art (DCA).

Llegir més


^ Pujar

15/10/2010

Nou horari d’obertura al públic

Des del 15 d’octubre l’horari d’obertura del museu és de dimarts a diumenge de 10.00 a 19.00 h.
^ Pujar

24/09/2010

Nou catàleg en línia del fons de la Biblioteca

La Biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies disposa d’un nou catàleg en línia del seu fons. Es pot accedir a aquest catàleg des del web de la institució o bé directament des de l’enllaç següent: Catàleg Biblioteca

Al nou catàleg s’hi troben els més de 47.000 llibres, 500 títols de publicacions periòdiques i els 1.000 DVD i CD de música que constitueixen el fons de la biblioteca. Aquest nou catàleg incorpora, entre altres millores, la possibilitat de veure els continguts o els sumaris -en forma de notes o bé d’enllaços multimèdia- de totes les monografies i catàlegs d’Antoni Tàpies, així com de molts altres llibres del fons. Les col·leccions de la Biblioteca, especialitzada en art modern i contemporani, inclouen llibres, revistes i audiovisuals sobre pintura, escultura, dibuix, gravat, arquitectura, disseny, arts decoratives, performance, fotografia, cinema i vídeo, així com les arts emergents més actuals. Cal destacar les col·leccions sobre cultura i art asiàtic, africà i oceànic, i també l’extens fons sobre l’obra d’Antoni Tàpies.


^ Pujar