Logo Fundació Antoni Tàpies

Divendres 17 de març del 2017, a les 18.00h.

Somiant que el museu torna a la vida: la vida interior dels objectes (Primera part)

Performance en el marc del projecte Objections. A càrrec de l’artista Grace Ndiritu (Kenya-Regne Unit). Activitat gratuïta.

_

Com una continuació de la seva exploració de la performance i de les metodologies no racionals dins el context del museu, Ndiritu explora el debat actual dins de la societat occidental sobre el capital humà, els processos industrials i les idees de crear un nou model econòmic que valori els seus treballadors, especialment els cuidadors i treballadors de fàbriques i els objectes que produeixen.

El 2012 Ndiritu va començar a crear un nou corpus d’obres sota el títol Healing The Museum (Curant el museu), que va sorgir d’una profunda necessitat de reintroduir algunes metodologies no racionals com el xamanisme per reactivar la «sacralitat» dels espais d’art. L’artista creia que la majoria de les institucions d’art modern estaven fora de sincronia amb les experiències quotidianes de les seves audiències i els canvis socioeconòmics i polítics ocorreguts globalment en les últimes dècades. Els museus moren i Ndiritu veu el xamanisme com una manera de reactivar l’espai de l’art moribund com un espai d’intercanvi, participació i ètica. Des de la prehistòria fins als temps moderns, el xaman no només era el curador de grup i el facilitador de la pau, sinó també el creatiu, l’artista.

Somiant que el museu torna a la vida: la vida interior dels objectes (Primera part) continua aquesta investigació sobre la performance xamànica en el context del Museu. El principi fonamental de la sèrie Healing the Museum (Curant el museu) és reanimar el museu perquè pugui tornar a ocupar el seu lloc com un espai cultural en el qual els nous avenços en l’art, la participació del públic i l’educació artística puguin tenir repercussió en la societat i la vida per al bé de tots els éssers. L’ús dins el context del museu d’instruments xamànics antics, com la roda de la medicina, el viatge xamànic i el procés de trànsit per accedir al Temps Profund, temps geològic, pot originar una nova visió dels museus que reflecteixi el renaixement artístic, científic i tecnològic que està tenint lloc.

Com a part de la seva investigació per a aquestes noves performances, Ndiritu ha realitzat estades en les formacions rocoses prehistòriques de les reserves Joshua Tree i Hopi als Estats Units. Utilitzant el Museu com un marcador geogràfic, els objectes seran ancorats a una història de creació més gran del planeta Terra i l’univers en general. «Els avenços tecnològics dels temps prehistòrics van ser tan revolucionaris com els d’avui, tot i que van tenir lloc durant un període més llarg. La humanitat es va transformar gràcies al seu domini del foc, el tall de pedra i la fabricació de les primeres eines. Aquests avenços van consolidar les comunitats i van possibilitar el seu progrés material.» Museu d’Arqueologia de Catalunya.

A més d’aquests objectes primordials i els objectes personals que portaran els participants, els vint objectes que han estat elegits com a part del projecte Objections (Manufactories of Caring Space-Time) de la Fundació Antoni Tàpies experimentaran una metamorfosi mitjançant aquest esdeveniment transformador. Així doncs, Grace Ndiritu convida vint participants perquè explorin la seva relació amb el trinomi forma-espai-temps, envoltats d’exemples de les primeres civilitzacions i els objectes que van produir, apel·lant als esperits elementals de l’aire, la terra, el foc i l’aigua, que els assistiran en el procés.

Llegiu les intruccions:

La performance es durà a terme en silenci tret que s’indiqui que podeu intercanviar comentaris. La performance es desenvoluparà en anglès sense traducció, per la qual cosa es recomana tenir un bon nivell de l’idioma. Llegir amb compte les instruccions també us ajudarà a aprofundir en el procés.

A l’arribada, us rebrà la flying crow, que netejarà amb sàlvia encesa tant la vostra aura com els vostres objectes personals. Després us guiaran i creuareu el llindar cap a un nou món. Es recomana arribar a les 17.45h. La performance començarà amb puntualitat a les 18.00 h.

Haureu de portar els objectes següents:

- Un mocador per tapar-vos els ulls
- Una manta
- Un bolígraf i un quadern
- 1 o 2 objectes personals petits p. ex. algun vidre, fotos, amulets (qualsevol cosa que tingui un significat especial per vosaltres)

Recordeu: no es recomana beure alcohol ni consumir drogues el dia de la performance, per així poder tenir les idees clares. De la mateixa manera és aconsellable que reduïu la ingesta de cafè durant aquest dia, ja que és un estimulant.

Calendari: divendres 17 de març del 2017, a les 18.00 h.
Preu: gratuït.
Aforament: limitat.
Inscripció prèvia al correu: activitats@ftapies.com