Botiga
Logo Fundació Antoni Tàpies

Werker 10 – Escola de Fotografia Popular

Amb el col·lectiu Werker i la participació de Susoespai, Baixem al Carrer, Dar Chabab i Taula en Defensa dels Drets de les Treballadores de la Llar, la Neteja, Discontínues i de les cures.

 

El col·lectiu Werker, fundat pels artistes Marc Roig Blesa i Rogier Delfos a Amsterdam l’any 2008, ha format, en els seus deu anys d’existència, una xarxa heterogènia i transterritorial de persones participants, inspirades per les nocions d’autoria col·lectiva i de justícia social que apareixen a la pràctica del documental radical del moviment de la Fotografia Obrera de les dècades de 1920 i 1930.

 

Al llarg d’aquest any, la Fundació Antoni Tàpies ha convocat a Werker per activar la seva escola itinerant de fotografia popular a Barcelona, amb l’objectiu d’abordar la generació d’imatges sobre el treball i el no treball a la ciutat mitjançant tallers amb diverses metodologies i processos.

 

Participen al projecte Dar Chabab, centre d’acollida amb servei diürn per adolescents emigrants en situació de vulnerabilitat; Associació Susoespai, centre de creació per a persones que conviuen amb un trastorn mental; Baixem al Carrer, entitat que organitza activitats culturals per persones grans amb problemes de mobilitat, i la Taula en Defensa dels Drets de les Treballadores de la Llar, la Neteja, Discontínues i de les cures, formada per Sindillar/Sindihogar, Mujeres Pa’lante, Las Libélulas i el col·lectiu Mujeres Migradas y Diversas. Al mateix temps, al projecte s’ha abordat la precarietat del treball cultural en el marc del projecte Hipervincle. Laboratori de mediacions que està activant la Fundació Antoni Tàpies.

 

L’Escola de Fotografia Popular és un projecte inspirat en el concepte anglès Community Darkroom, foto clubs creats com un espai social de reflexió, on la fotografia, el disseny gràfic i les anàlisis d’imatges són ferramentes que recolzen activitats i necessitats de la comunitat local. Fins ara, l’Escola de Fotografia Popular s’ha desenvolupat a Londres, Besançon, Tetuan, Móstoles, L’Habana, Rotterdam, Bolonia i Marsella, establint un espai transversal en el qual reflexionar des dels marges sobre el treball de la llar i de cura, l’atur o el treball precari, la immigració o l’aïllament social de les persones grans.

 

Aquest projecte ha estat seleccionat a la convocatòria Art for change de ”la Caixa” de 2018.