Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Allan Sekula. Sísif col·lectiu

Dossier de premsa

14.06.2017 – 25.09.2017

Inauguració: dimarts, 13.06.2017, a les 19.00 h

14.06.2017 – 25.09.2017 | Fundació Antoni Tàpies

Co-comissaris: Hilde van Gelder, Anja Isabel Schneider i Carles Guerra. 

Co-organitza: Fundació Antoni Tàpies, M HKA d’Anvers i KuLeuven, Universitat de Lovaina 

Amb el suport de: Allan Sekula Studio, TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Collection, Musée des Beaux-Arts de Calais, Frac Bretagne Rennes i la Galerie Michel Rein de París.

Allan Sekula (Erie, 1951 – Los Angeles, 2013) és tal vegada el nom més destacat de la fotografia moderna a la segona meitat del segle XX. La seva trajectòria va estar marcada per una crítica als vincles que la fotografia sempre havia mantingut amb l’economia, el treball i les polítiques de la representació. Des de ben aviat, als anys setanta, Sekula va esdevenir el referent d’una fotografia que incorporava la textualitat que l’art modern li havia negat. El seu llibre ​Photography Against the Grain: Essays and Photo Works, 1973-1983 (1984) constitueix una fita del nou discurs fotogràfic a la fi del segle XX i el situarà entre els historiadors menys ortodoxos d’aquest mitjà.

Per a la que serà la primera presentació monogràfica d’aquest artista a l’Estat espanyol, la Fundació Antoni Tàpies mostrarà dos importants blocs de treball en els que Sekula va observar i analitzar l’impacte de l’economia marítima sobre la incipient mundialització dels anys noranta, així com el nou marc moral imposat pel neoliberalisme de principis del segle XXI. I tot això amb una ambició geogràfica fins aleshores insòlita. ​Fish Story (1989-1995), un clàssic entre les obres que inicien una crítica al capitalisme de la globalització, i ​Ship of Fools / The Docker’s Museum (2010-2013), el treball en el qual Sekula aboca les energies durant els darrers anys de vida, conformen una nova manera d’entendre la pràctica fotogràfica. L’activisme, la literatura, les economies d’accés a les imatges i l’estatut precari de l’artista donen com a resultat un nou gènere artístic que podríem definir com assajos visuals a mig camí entre la fotografia, el museu de rampoines i la literatura social.

Aquesta exposició ret tribut a un artista que va mantenir una estreta relació amb la Barcelona postolímpica, una ciutat que el va fascinar com a cas d’estudi per a pensar les noves formes que adopta la injustícia en el marc del neoliberalisme. La condició marítima de Barcelona va fer que Allan Sekula la incorporés en el relat d’una globalització on hi apareixen ciutats com Los Angeles, Atenes, Bilbao, Rotterdam, Tòquio o d’altres marcades per la influència del mar. L’exposició es produeix en col·laboració amb la Universitat de Lovaina i el M HKA d’Amberes.

La mostra ha estat produïda conjuntament per la Fundació Antoni Tàpies, el M HKA d’Anvers i KuLeuven, la Universitat de Lovaina, amb el generós suport de l’Allan Sekula Studio, de TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Collection i de cedents sensibles al llegat d’Allan Sekula, com ara el Musée des Beaux-Arts de Calais, el Frac Bretagne Rennes i la Galerie Michel Rein de París.

 

Film: Lottery of the Sea

2006 | 180 minuts, color, so | Anglès, castellà i gallec, amb subtítols en castellà |

Direcció, càmera i narració: Allan Sekula | Muntatge: Elizabeth Hesik

Lottery of the Sea pren el títol d’Adam Smith, el qual comparava la vida del mariner amb les apostes a la cèlebre ​The Wealth of Nations (1776). D’aquesta manera, Smith va introduir la noció de risc mitjançant una al·legoria dels perills del mar, sobretot pels qui realitzaven la tasca més dura, encara que també en menor mesura pels qui invertien en navilis i mercaderies.

El film inquireix: «hi ha una relació entre el més paorós i temible concepte en economia, el “risc”, i la categoria del sublim en estètica?» Sabem que el mar és una font primordial de sublimitat, especialment al segle XVIII.

Aquest film és un diari insòlit que abasta des de l’estiu presumptament innocent del 2001 fins a l’actual «guerra contra el terror», a través d’un serpejant viatge assagístic de port en port, de riba en riba, de costa en costa.

Què significa ser una nació marítima? Governar les ones? Fer la collita del mar? Un submarí nord-americà col·lideix amb un pesquer japonès en pràctiques. Què suggereix, aquest fet, sobre la divisió del treball al Pacífic? Com recordem a l’antic emperador? Com recordem a un general muntat sobre el cavall? Com recordem a un biòleg marí mirant a través del microscopi? Panamà decideix si ha d’augmentar l’amplària del seu canal, sobre el qual exerceix un moderat grau de sobirania. ​Com és que un submarinista seria la persona més preparada per qüestionar aquest enorme escombratge de la conca de la selva? 

Galícia rep un regal indesitjat de fuel, la qual cosa produeix subsegüents i importants qüestions sobre la monomania d’uns governs incapaços de concebre el perill més que en una única dimensió. ​Què podem aprendre de la capacitat de la gent per autoorganitzarse enfront del desastre i de la indiferència del govern? Què han de dir els pescadors de Bueu, empastifats de fuel?

Barcelona torna de nou al front marítim, creant una esfera pseudopública i aconseguint una revaloració immobiliària cap al nord, encara major eficiència lo- gística marítima cap al sud. Què han de dir sobre la democràcia els invisibles treballadors portuaris de la ciutat des del seu lloc autodefinit com a «gueto»?

I, enmig de tot això, visitem torbs i manifestacions a Nova York, mastodonts prehistòrics a la deriva a Los Angeles, percussionistes militants i obrers de la construcció desconcertats a Lisboa, milionaris o imitadors de milionaris (qui pot estar segur de distingir-los?) a Amsterdam i gossos de carrer a Atenes, tot amb la idea de considerar detalladament una imatge del mar, el mercat i la democràcia.

Allan Sekula, novembre del 2004.

 

Llistat d’obres

 

Allan Sekula

Fish Story,​ capítol 1er, 1989-1995

18 cibachromes i 2 panells de text.

Col·lecció Fonds régional d’art contemporain Bretagne, Rennes.

 

Allan Sekula

Fish Story. ​​Loaves and Fishes​​capítol 2on, 1989-1995

8 cibachromes i 2 panells de text | Col·lecció Michel Rein, París.

 

Allan Sekula

Fish Story. Middle Passage,​ capítol 3er, 1994

22 cibachromes i 4 panells de text.

Col·lecció Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Viena

 

Allan Sekula

Fish Story. Message in a Bottle,​ c​apítol 5è, 1994

7 cibachromes i 2 panells de text

Col·lecció Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Viena

 

Allan Sekula

Deep Six/Passer au Bleu,​ 1996-1998

33 cibachromes mat impresos sobre paper encolat Musée des Beaux-Arts, Calais

 

Allan Sekula

Ship of Fools​1​999-2000-2010

Selecció de 17 fotografies cromogèniques muntades en alumini Dibond Col·lecció M HKA, Anvers / Col·lecció Flemish Community

 

Allan Sekula

The Docker’s Museum,​ una tria d’objectes i fotografies. 

Col·lecció M HKA, Anvers / Col·lecció Flemish Community

 

Allan Sekula

Lottery of the sea,​ 2006

180 minuts, color, so.

Direcció, càmera i narració: Allan Sekula. Muntatge: Elisabeth Hesik.    

Crèdits

Patrocinadors institucionals