Divendres, 12 d’abril, la Fundació tancarà a les 17.30h amb motiu de l’actuació de Cabosanroque del cicle “Les cadires de Tàpies”. Perdoneu les molèsties. | + informació

Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Matèria en forma de peu

Autor

Antoni Tàpies

Títol

Matèria en forma de peu

Data

1965

Tècnica

Procediment mixt sobre tela muntada sobre fusta

Dimensions

130 x 162 cm

Número de registre

102

Comentari de l'obra

Tàpies refusa qualsevol cànon de bellesa ideal i tracta de transgredir conscientment els seus postulats bàsics escollint temes considerats tradicionalment desagradables i fetitxistes: un anus defecant, una sabata abandonada, un peu i d’altres. La imatge del peu és especialment representativa per tal com fou utilitzada per Tàpies ja amb anterioritat a les pintures matèriques i ho ha continuat sent fins al present en diferents formes, des de la representació icònica d’un peu fins a la petjada del peu mateix. Per a Tàpies el peu és quelcom humil i passiu, més relacionat amb la materialitat de la terra que no pas amb l’espiritualitat del pensament. El peu de Matèria en forma de peu (1965) no presenta una superfície neta i atractiva, sinó tumefacta i bruta, en aparèixer coberta per durícies i cicatrius. No sembla ja "útil" i s’oposa, per tant, a qualsevol ideologia de producció.

Tàpies ha insistit que la seva motivació consisteix a revalorar aquests objectes condemnats socialment al desús. El seu missatge se centra en la revaloració del que és baix, repulsiu, material. La matèria és l’element substancial de la vida; per això, la missió dels intel·lectuals i els artistes és donar expressió a una perspectiva materialista del món.


Extractes de Manuel J. Borja-Villel, "La col·lecció", Fundació Antoni Tàpies (Barcelona: Fundació Antoni Tàpies, 1990).