Botiga
Logo Fundació Antoni Tàpies

Sutures i fragments. Cossos i territoris en la ciència ficció

www.stitch-and-split.org/

Sutures i fragments explorava el punt d’unió, els intersticis, entre dos registres que algú podria considerar oposats: la ciència i la ficció, i la contaminació recíproca entre tots dos.

La ciència-ficció com a zona de tensió que amalgama imaginari i realitat, utopia i distopia, carn i màquina; l’ús de la intrusió, del decalatge i de l’incoherent com a sistema de resistència i com a eina d’interrogació del present.

La ciència-ficció no és un oracle que pugui predir el futur de manera més o menys exacta, sinó un discurs crític i inventiu, transgenèric i transdisciplinari sobre el cos, la identitat, els territoris contemporanis.

Sutures i fragments barrejava diversos ingredients per mirar d’encoratjar els desplaçaments fèrtils de l’un a l’altre, partint de la idea que els encontres més productius tenen lloc a través de les qualitats dels individus o dels grups que dialoguen independentment dels apriorismes lligats a la seva posició en l’escala de les elits o del capital cultural. També es produeixen allà on les categories de seriositat, credibilitat, diversió i absurd es fan més complexes.

A través/entre aquests processos, Sutures i fragments explorava la ciència-ficció com un entorn, una eina, una plataforma per pensar un present situat: les noves formes de colonització dels territoris i dels cossos, el ciberespai com a terreny d’identitat i no com a abstracció sense raça ni sexe, els encontres entre el virtual, l’orgànic i el mecànic, les mitologies contemporànies de la procreació i de l’alteritat, els cyborgs i els androides com a figures de l’Altre i d’un mateix, màquina de treball explotada i màquina reproductiva alhora, sinònim d’esclau o de llibertat, la permeabilitat i l’heterogeneïtat de la identitat, el cos com a resultat d’un procés científic de creació.