fbpx

Tornem a obrir els dijous! A partir de l’1 d’abril. Més informació

Botiga
Logo Fundació Antoni Tàpies

Hélio Oiticica

Hélio Oiticica va néixer a Rio de Janeiro l’any 1937, fill d’un entomòleg que també era fotògraf i pintor, i nét d’un filòleg i dirigent anarquista. Malgrat ser ben conegut al Brasil, Oiticica només ara ha començat a ser gradualment reconegut a nivell internacional com un dels artistes més profunds i aventurers d’aquests darrers anys.

Oiticica era artista i pensador. Tot situant-se audaçment entre l’avantguarda, la cultura popular brasilera, les realitats del “subdesenvolupament” i el radicalisme dels anys seixanta, va fer profundes reflexions sobre temes relacionats amb l’”art”, la “invenció”, la “llibertat” en el món contemporani.

Producte de la brillant explosió de l’activitat artística que va tenir lloc al Brasil durant els anys cinquanta i seixanta, que aplegà música, cinema, arquitectura, poesia i les arts visuals, Oiticica prengué una actitud avançada amb els seus innovadors Bòlides, Penetrables i Parangolés, a mitjan anys seixanta. Més tard passà temporades a Londres i a Nova York abans de tornar al Brasil, on morí l’any 1980 quan tenia 43 anys.

Amb motiu d’aquesta exposició es va editar un catàleg amb textos de Haroldo de Campos, Guy Brett, Waly Salomão i Catherine David. El llibre també recull una àmplia selecció de reproduccions que il·lustren l’obra de l’artista, esbossos, dibuixos, esquemes de projectes, així com textos i anotacions del mateix Oiticica, tot plegat acompanyat d’un extens material bio-bibliogràfic sobre l’artista.