Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

En l’esperit de Fluxus

L’exposició En l’esperit de Fluxus s’endinsava en el que ha estat definit com “el moviment artístic més radical i experimental dels anys seixanta”: una manera d’entendre l’art i la vida que ha influït decisivament en l’evolució de manifestacions artístiques tan fonamentals com l’art de la performance, el minimalisme, el videoart o l’art conceptual.

Fluxus va aglutinar un col·lectiu d’artistes, escriptors, compositors, directors de cinema i actors d’arreu del món que creaven obres anticonvencionals, multidisciplinàries i sovint interactives.

Impulsat per George Maciunas, autoproclamat “director” de Fluxus, el grup va intentar eliminar les barreres entre l’art i el públic tot posant de manifest el caràcter estètic de la vida quotidiana. Els artistes Fluxus no es consideraven integrants de cap moviment ni propugnaven un estil específic, sinó que més aviat compartien una actitud alternativa davant la creació, la cultura i la vida, que es va traduir en múltiples manifestacions plàstiques, musicals, escèniques, videogràfiques i literàries.

En l’esperit de Fluxus descrivia el desenvolupament d’aquest projecte col·lectiu. La introducció analitzava el context dins el qual va emergir; tot seguit es donava una visió dels anys de més intensa activitat (1962-1978), i es cloïa amb una selecció d’obres realitzades per creadors pròxims a la sensibilitat de Fluxus, tot i que no hi van pertànyer directament. En conjunt, reunia un miler de peces (relíquies de performances, llibres, objectes múltiples, cartells, pel·lícules i instal·lacions) que representaven més de quaranta artistes: Eric Andersen, Ay-O, Joseph Beuys, George Brecht, Robert Filliou, Ken Friedman, Geoffrey Hendricks, Dick Higgins, Joe Jones, Milan Knízák, Alison Knowles, Arthur Koepcke, Shigeko Kubota, George Maciunas, Larry Miller, Yoko Ono, Nam June Paik, Benjamin Patterson, Takako Saito, Carolee Schneemann, Paul Sharits, Mieko (Chieko) Shiomi, Daniel Spoerri, Ben Vautier, Wolf Vostell, Yoshi Wada, Robert Watts, Emmett Williams i La Monte Young, entre molts d’altres, així com dos representants de ZAJ, Juan Hidalgo i Esther Ferrer.