La Fundació és tancada per canvi d’exposicions. El 13 de desembre tindrà lloc l’obertura de l’Any Tàpies. Properament us informarem.

Botiga
Logo Fundació Antoni Tàpies

Rius Vius. Conversa amb l’artista Alejandro Meitín


 

Conversa amb Alejandro Meitín, artista i activista ambiental que desenvolupa projectes a la Conca del riu Plata, a l’Argentina, a partir de la consideració dels grans rius com a vertebradors territorials i tenint en compte l’emergència d’un ric ecosistema del seu voltant, que aporta conjunt de qualitats, vivències i significats. En relació a les comunitats locals, i utilitzant pràctiques artístiques col·laboratives, s’han desenvolupat espais de recerca i d’organització activista, impulsant una construcció cultural i social que ens manté units a ells com a rius de vida.

 

La geopolítica que està definint les grans conques fluvials es fa gairebé sempre sense comptar amb els interessos dels seus habitants. Els rius són entesos com a proveïdors de recursos hídrics per a l’explotació territorial (com el Pla Hidrològic Nacional a l’Ebre), o com a grans vies de comunicació econòmica, lligades a l’agricultura extractiva (com passa amb el riu Paraná i el monocultiu de la soja). Els rius són una riquesa natural sempre en disputa que, malgrat tot, durant segles han anat generant unes formes de vida i una cultura específiques. Aquesta concepció es veu ara renovada amb una nova consciència ecològica i social a escala mundial que està generant una tensió dramàtica entre les màquines capitalistes i els ecosistemes orgànics amb els seus metabolismes vius.

 

Alejandro Meitín (La Plata, Argentina) és un artista, advocat i activista ambiental interessat en contribuir amb nous pensaments sobre la pràctica artística contemporània i la teoria crítica. És cofundador del col·lectiu artístic “Ala Plàstica” (1991) i ha participat en la investigació, elaboració i execució de pràctiques artístiques col·laboratives. Ha realitzat exhibicions, residències i publicacions i dictat cursos i conferències a l’Amèrica Llatina, a Nord Amèrica i a Europa. Actualment dirigeix ​​”Casa Río”, un espai orientat a coproduir i compartir experiències i pràctiques que incorporin la dimensió ecosistèmica des dels eixos transversals art, medi ambient, coneixement científic, acostament sensible i saber local. La utilització de sistemes d’informació geogràfica (SIG) i el desenvolupament d’investigacions amb mètodes artístics, són al centre de la seva producció, la qual està principalment enfocada a la Conca del Plata, la qual defineix com un “laboratori de governança” i un marc de visualització de gran abast de com les fronteres es redistribueixen avui dia, presentant noves possibilitats geopolítiques i incerteses i, per tant, necessitades de noves cartografies públiques. Durant els últims dos anys ha treballat al costat del crític cultural i artista Brian Holmes en una “col·laboració entre conques” anomenada “Living Rivers / Rius Vius” que va donar com a resultat un node
d’investigació sobre els ecosistemes de les conques hidrogràfiques del Mississippi / Grans Llacs i del Plata.  • Facebook Fundació Antoni Tàpies
  • Twitter Fundació Antoni Tàpies
  • Instagram Fundació Antoni Tàpies
  • YouTube Fundació Antoni Tàpies
  • Telegram Fundació Antoni Tàpies