Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Revisions. Programa d’activitats al voltant de “Goshka Macuga. En moviment”


 

 

L’obra de Goshka Macuga (Varsòvia, 1967) repassa les relacions entre art, poder i relats heretats sobre fets i personatges de la Història. El programa d’activitats proposa revisar i reflexionar sobre les temàtiques plantejades a les tres instal·lacions principals. En primer lloc, al voltant de The Nature of the Beast, 2010, s’aprofundeix en la història del Pavelló de la República a través d’una xerrada sobre la seva reconstrucció a la dècada de 1990 i d’una  visita comentada a l’edifici situat a Horta. En relació amb aquesta obra, s’enceta una convocatòria per a l’activació de la taula central de la instal·lació, un element que Macuga concep com un espai real de debat i reunió. En segon lloc, al voltant de l’obra Untitled, 2011, es preveu una acció artística a càrrec de Marla Jacarilla que dialogui amb la performance The Letter, 1967, de Tadeusz Kantor. Per últim, i amb motiu de l’obra Plus Ultra, 2009, i de la idea d’expansió colonial espanyola, s’han organitzat uns tallers de collage que parteixen de la idea que aquesta tècnica és una eina educativa i política, dirigits a docents i a infants.

 

El programa inclou també un projecte d’investigació a càrrec de Lola Lasurt anomenat La secció en risc. La recerca inclou tres tallers d’artesania, un gest que s’emmarca en la pràctica de Goshka Macuga d’implicar artistes de l’escena local per desplegar les investigacions històriques implícites en els seus projectes. En aquest cas, Lasurt, a partir del projecte The Nature of the Beast, 2010, proposa focalitzar la seva recerca en l’estudi de la secció d’arts populars i artesania que es va presentar al Pavelló Espanyol de l’Exposició Universal de París l’any 1937, juntament amb el treball d’artistes que avui considerem fites de l’art modern. The Nature of the Beast (La naturalesa de la bèstia), 2010, se centra en una d’elles, Guernica, 1937, i la seva itinerància a la Whitechapel de Londres l’any 1939 per recaptar fons pels refugiats de la Guerra Civil Espanyola. Lola Lasurt portarà a terme gran part de la seva recerca a la Biblioteca del Pavelló de la República que actualment es troba dins la rèplica del mateix pavelló, construït a París l’any 1937, i recreat al districte d’Horta-Guinardó l’any 1992.

 

Paral·lelament a la seva recerca, Lasurt convida a diferents artesans del nostre context més immediat a impartir una sèrie de tallers oberts al públic que tindran lloc els mesos d’abril, maig i juny. Cada taller estarà concebut per a dur a terme l’elaboració d’objectes vinculats a cadascuna de les parts que van conformar la secció d’arts populars del Pavelló Espanyol a París (ceràmica, cistelleria i una mostra de teixits populars), per repensar la seva vigència, i també per difondre i ampliar la investigació històrica vinculada a La secció en risc.  Un cop finalitzat el cicle de tallers i la investigació, el setembre, es presentaran els resultats a través d’una presentació a càrrec de Lola Lasurt i Neus Miró, comissària de l’exposició.

 

A més de les activitats esmentades, es preveu que tindrà lloc un cicle de pel·lícules seleccionades per Goshka Macuga i la comissària de l’exposició, Neus Miró, amb la col·laboració de Zumzeig.

 

Per últim, en col·laboració amb l’Eix jove, s’han organitzat unes trobades de treball dirigides al Grup d’Acció Creativa al voltant de l’exposició Goshka Macuga. En moviment que tenen com a objectiu la creació d’una activitat de mediació per a joves.

 

 

Activitats del cicle Revisions

 

· Del 16.03.2022 al 25.09.2022 – The Nature of the Beast. Activació de la taula rodona

 

· 30.03.2002 – Mediacions a “Goshka Macuga. En moviment”, a càrrec del Grup d’Acció Creativa (GAC) de l’Eix Jove

 

· Del 05.04.2022 al 19.04.2022 – Mirant pel retrovisor. Cicle de cinema.

 

· 24.04.2022 – Taller de collage per a fer històries. Activitat familiar a càrrec de Teresa Rubio

 

· 27.04.2022 – Trobada d’intercanvi educatiu en relació amb les propostes del seminari “Cos paraula objecte”

 

· 30.04.2022 – Engalbes, incisions sobre argila i grava volcànica

 

· 01.06.2022 – Visita al Pavelló de la República

 

· 06.07.2022 – Històries de talla i enganxa. Taller de collage a càrrec de Teresa Rubio

 

· 22.09.2022 – La secció en risc