Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Pintura i estètica zen. Explorant el traç. Curs de sumi-e contemporani


 

L’interès d’Antoni Tàpies per les filosofies orientals i, en concret, pel pensament zen és el punt de partida d’aquest curs de sumi-e dissenyat i conduït per l’artista Anna Maria Llagostera i Mas.

El sumi-e és una tècnica pictòrica on només intervenen tres elements essencials: la tinta negra, el pinzell i el suport. Es tracta d’una pràctica que manté vincles estrets amb la cal·ligrafia japonesa, on la pintura, a partir de traços expressius, espontanis i gestuals es converteix en escriptura. En la composició, s’empra un minimalisme de formes que s’apropa a l’abstracció. La idealització de la pintura, només esbossada, expressa vitalitat i moviment.

 

L’objectiu d’aquest curs és posar en pràctica l’ús dels estris i l’execució de la pinzellada pròpia del sumi-e sobre suport de paper, partint dels principis del zen que més van influir en l’obra d’Antoni Tàpies: la pràctica de la contemplació, així com els aspectes estètics derivats de la importància del buit, la composició asimètrica, l’interès per la imperfecció, la voluntat de captar la immaterialitat i l’essència d’allò que es pinta. Una tècnica que fa desaparèixer l’error i el transforma en potencialitat expressiva per tal de desenvolupar creacions pròpies i irrepetibles.

 

Anna Maria Llagostera i Mas
Artista i docent de Sumi-e contemporani, pintura i estètica Zen. En la seva pràctica com a docent, fa servir el Sumi-e com a eina de formació integral orientada a centres de creació artística i espais de creixement i benestar personal. Diplomada en Magisteri de Llengües Estrangeres per la Universitat de Barcelona, s’ha especialitzat en llengua francesa.
Entre alguns dels seus projectes destaca la proposta pedagògica “La influència del pensament i filosofia Taoista i l’estètica Zen en la didàctica de l’art” i l’acció formativa “Creativitat, innovació i intel·ligència emocional”.