Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Mirant pel retrovisor. Cicle de cinema


 

 

En el marc de l’exposició Goshka Macuga. En moviment, l’artista i la comissària, Neus Miró, seleccionen tres pel·lícules que giren al voltant d’un conflicte col·lectiu, sovint bèl·lic, encara que no sempre. El passat es projecta constantment en el present, és un personatge més amb el qual cal relacionar-se, tant des de l’opció del documental com des de la ficció o com des d’un possible híbrid, i les formes de fer-ho poden passar de la revenja a l’oblit.

 

Activitat amb la col·laboració de Zumzeig.

 

 

Calendari:

 

 

 

Dimarts 12 d’abril del 2022, a les 19.00 h:

 

Dios e o Diabo en Terra do Sol (Déu i el diable a la terra del sol)

Glauber Rocha | Brasil, 1964 | 125 min.

 

Glauber Rocha és una de les figures més representatives del cinema llatinoamericà, el fundador i principal impulsor de l’anomenat Cinema Novo. La seva obra manté un caràcter crític a la vegada que incorpora un llenguatge que s’allunya de la narrativa convencional; ple de misticisme, contradicció i llegenda. 

 

La pel·lícula té lloc a la dècada de 1940 i narra la història del Manuel, un vaquer que, cansat del maltractament que rep per part del seu patró, el mata i fuig amb la seva dona Rosa. La parella recorre els territoris erms del nord del Brasil combatent el terror físic i espiritual que sembla haver posseït el país.

 


 

 

Dimarts 19 d’abril del 2022, a les 19.00 h:

 

Winter Soldier (Soldat d’hivern)

Winterfilm Collective | EE.UU., 1972 | 95 min.

 

El documental relata l’anomenada Investigació del Soldat d’Hivern, organitzada per veterans de la guerra del Vietnam, a principis del 1971, a Detroit, Michigan, Estats Units. El film presenta el testimoni de cent vint-i-cinc soldats nord-americans que descriuen les atrocitats que o bé van presenciar o bé van cometre durant el conflicte bèl·lic. L’esdeveniment va tenir un escàs ressò entre el públic nord-americà. Així i tot, va esdevenir un punt d’inflexió pel moviment contra la guerra.

 


 

 

Dimarts 26 d’abril del 2022, a les 19.00 h:

 

D’Est (Des de l’Est)

Chantal Akerman | Bèlgica-França,1993 | 110 min.

 

Després de l’enderrocament del mur de Berlín, Chantal Akerman capta la realitat i la mutació dels antics territoris soviètics, filmades des de l’estiu fins a l’hivern en una sèrie de plans itinerants o amb una càmera estàtica.

 

Des d’Alemanya de l’Est fins a Moscou, passant per Polònia, Lituània i Ucraïna, enregistra els cossos i els rostres de les masses anònimes, amb les seves expressions il·legibles, sigui caminant sigui simplement esperant qui sap què. Filma edificis, paisatges, la neu o la caiguda de la nit i ofereix una gran quantitat d’impressions visuals i auditives que constitueixen un poema impressionista i fascinant.

 

Presentació a càrrec de Neus Miró, comissària de l’exposició.



Col·laboradors