Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Mascareta 19 – Codis de violència domèstica


 

Mascareta 19 – Codis de violència domèstica és el primer projecte de la Fondazione In Between Art Film, que consisteix en vuit videoprojectes nous realitzats per vuit artistes internacionals. Amb aquesta sèrie d’obres que ha encarregat, la Fondazione In Between Art Film pretén contribuir al debat internacional sobre la dramàtica qüestió de la violència domèstica, que s’ha exacerbat a conseqüència del dilatat estat d’emergència que ha provocat la Covid-19.

 

Els vuit artistes que s’ha convidat a explorar el tema de la violència domèstica durant el confinament sense precedents del 2020 són Iván Argote (Colòmbia/França, nascut el 1983), Silvia Giambrone (Itàlia/Regne Unit, nascuda el 1981), Eva Giolo (Bèlgica, nascuda el 1991), Basir Mahmood (Pakistan/Països Baixos, nascut el 1985), MASBEDO (Itàlia, Nicolò Massazza, nascut el 1973 i Iacopo Bedogni, nascut el 1970), Elena Mazzi (Itàlia, nascuda el 1984), Adrian Paci (Albània/Itàlia, nascut el 1969) i Janis Rafa (Grècia, nascut el 1984).

 

Mascareta 19 és el nom d’una campanya llançada pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en resposta a la crida del secretari general de l’ONU António Guterres i a l’increment dels casos de violència durant la pandèmia, quan moltes dones, a causa del confinament, es van trobar atrapades a casa i impossibilitades per demanar ajuda. En un món hiper-connectat digitalment però separat físicament, les víctimes de violència domèstica s’han vist abocades a un estat de doble aïllament, per tal com han quedat sense mitjans per comunicar-se amb el món exterior. Aquesta situació ha portat a crear un codi secret de SOS, una paraula clau que les víctimes de violència poguessin fer servir a les farmàcies de tot Espanya alertant-ne els empleats perquè posessin en marxa el procés de resposta d’emergència.

 

Amb un projecte que al·ludeix directament a aquesta campanya, la Fondazione In Between Art Film pretén fer un toc d’atenció a una emergència global alhora que ajuda artistes, oferint-los suport tangible per produir una obra nova en un moment en què totes les iniciatives artístiques han quedat en suspens.

 

Els vuit films d’artistes que formen Mascareta 19 – Codis de violència domèstica ofereixen diferents perspectives sobre un tema comú, capturat en l’espectre i la urgència més amplis: cada obra expressa una sensibilitat única, llenguatges de pensament i perspectives que van des d’una exposició en estil documental fins a l’exploració simbòlica i psicològica de les dinàmiques de les relacions.

 

En les obres de Janis Rafa i en les del duo artístic MASBEDO, s’explora la idea de la llar com a lloc de violència a través d’un llenguatge altament metafòric amb la característica tensió narrativa del relat cinematogràfic, mentre que Basir Mahmood contempla la manera en la qual els mecanismes implicats en la producció d’imatges en una pel·lícula poden convertir l’escenari d’un conflicte social, econòmic i de gènere. Eva Giolo subratlla la solidaritat entre dones a través d’una fragmentació rítmica i amb to de diari de la narrativa; Adrian Paci evoca el sentiment d’aïllament físic i psicològic centrant la seva obra en la veu abans que en la imatge, i Elena Mazzi busca les arrels de la violència de gènere submergint-se en la mitologia i en l’arqueologia. La idea de violència domèstica com a fenomen en l’esfera pública abans que en la privada és abordat per Iván Argote, que examina l’activisme polític i la normalització de la violència en vincular les ciutats de Bogotà i París. Finalment, Silvia Giambrone converteix la llar en un ring de violència tan internalitzada que envaeix el llenguatge i les accions quotidianes d’una parella.

 

Mascareta 19 – Codis de violència domèstica pretén oferir una plataforma conjunta de diàleg a un públic com més ampli millor. El programa de projeccions s’ha exposat en diverses de les institucions d’art més prestigioses d’Itàlia, com el MAXXI – Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo de Roma, el Castello di Rivoli, Lo schermo dell’arte – Festival internazionale di cinema e arte contemporanea de Florència i el Teatrino di Palazzo Grassi, a Venècia.

 

Entre el 2020 i el 2021, els films encarregats per a Mascareta 19 – Codis de violència domèstica han estat seleccionats en diversos festivals de cinema com ara Cinéma du réel, Doku Fest, European Film Awards, FID Marseille, IFFR – International Film Festival Rotterdam, Punto de Vista, This is Short, Visions du Réel, Vilnius International Film Festival, per citar-ne uns quants. Entre ells, cal destacar el metratge de Basir Mahmood, Sunsets, Everyday (2020), guanyador de l’IFFR Ammodo Tiger Short Award 2021.

 

Beatrice Bulgari és la fundadora i presidenta de la Fondazione In Between Art Film, que té l’objectiu de donar suport als artistes i les institucions que treballen amb imatges en moviment. Entre el 2012 i el 2019, va establir i va dirigir la productora de cinema In Between Art Film, que es dedica a proporcionar a artistes, cineastes i directors la possibilitat d’explorar lliurement un acostament interdisciplinari entre dos llenguatges creatius: el del cinema i el de l’art contemporani. Al llarg d’aquests anys, Beatrice Bulgari ha produït diversos llargmetratges i pel·lícules de Vanessa Beecroft, Pierre Bismuth, Yervant Gianikian, William Kentridge, Diego Marcon, Masbedo i Shirin Neshat, entre d’altres. El 2007, va establir CortoArteCircuito, una plataforma multifacètica que s’encarrega de produir documentals de directors internacionals sobre l’obra d’artistes contemporanis com Antony Gormley, Luigi Ontani, Alfredo Pirri, Michelangelo Pistoletto i Marco Tirelli, entre molts altres. Beatrice Bulgari ha col·laborat igualment com a dissenyadora de vestuari i escenografia en nombroses pel·lícules, entre les quals es troba Cinema Paradiso, de Giuseppe Tornatore.

 

Artistes: Iván Argote, Silvia Giambrone, Eva Giolo, Basir Mahmood, MASBEDO, Elena Mazzi, Adrian Paci, Janis Rafa.

 

Comissaris: Alessandro Rabottini , Leonardo Bigazzi i Paola Ugolini.

 

Un projecte de Fondazione In Between Art Film, en el marc del festival Loop BCN, a la Fundació Antoni Tàpies.



Col·laboradors