Divendres, 12 d’abril, la Fundació tancarà a les 17.30h amb motiu de l’actuació de Cabosanroque del cicle “Les cadires de Tàpies”. Perdoneu les molèsties. | + informació

Llibreria
Logo Fundació Antoni Tàpies

Escacs


 

Marcel Duchamp, l’artista, xerrada a càrrec de Jorge Aguadero, i Marcel Duchamp, l’escaquista, xerrada a càrrec de Miguel Illescas.

 

Marcel Duchamp va sentenciar: “Mentre que no tots els artistes són escaquistes, tots els jugadors d’escacs són artistes”. Tal va ser la passió i el respecte que Duchamp va demostrar cap als escacs, durant tota la vida. Va haver-hi llargs períodes en què el fet d’anar i venir de les peces sobre el tauler es va convertir en la seva prioritat número u, influint decisivament en la seva obra, per bé o per mal. Podria semblar que el pensament analític propi dels escacs s’allunya del tipus d’art que produí Duchamp, però l’escriptor i escaquista Jorge Aguadero ens mostrarà els nombrosos punts de contacte entre els escacs i l’obra de Duchamp, més enllà del tòpic.

 

Va arribar Duchamp a penetrar els secrets dels escacs? Va ser realment un bon jugador? L’anàlisi del Gran Mestre Miguel Illescas ens donarà pistes sobre l’autèntica relació de l’artista francès amb els escacs, explicant la seva obsessió per aquest joc. una cosa Podem avançar una cosa: la deessa dels escacs, Caissa, gelosa i exigent, segur que es va sentir satisfeta per la devoció de Duchamp, un dels seus seguidors més fidels.